Galataport'ta Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) tarafından yapılan ihalenin iptalinin ardından, Özelleştirme İdaresi (ÖİB) tarafından yapılacak ihalede yöntem değişecek.
Yeni ihale Özelleştirme Kanunu gereğince yapılacağı için, ihalenin "yap-işlet-devret" yerine "işletme hakkı devri" yöntemiyle yapılması hedefleniyor.
Galataport'ta ihale süreci 3 etaptan oluşacak. Bunlardan ilki 1/5000 ve 1/1000'lik imar planlarının yapılması olarak belirlenirken, ikinci aşamada proje belirlenecek, son aşamada ise strateji belirlenerek ihale süreci işlemeye başlayacak.
ÖİB'nin imar planı yapma yetkisi bulunurken, imar planını hazırlarken kanun gereği ilgili kuruluşlardan görüş alması gerekiyor. İdare, imar planı hazırlanması sırasında, ilçe belediyesi, büyükşehir belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı gibi 7-8 kuruluştan görüş alacak.
Burada mevcut imar planının onaylanması ya da kuruluşlardan farklı görüşler gelirse bu dikkate alınarak yeni bir plan hazırlanması seçenekleri bulunuyor. Özelleştirme İdaresi tarafından hazırlanacak imar planının Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından onaylanmasının ardından ilk etap tamamlanmış olacak.
Projenin imar planındaki notlara göre hazırlanacağı hatırlatılarak, ilk ihalede ortaya konan projenin mevcut imar planına göre hazırlandığı, söz konusu imar planında bir değişiklik olmaması durumunda projenin de aynı kalabileceğine işaret ediliyor.
İmar planında farklılaşma olması durumunda ise yeni bir projenin ortaya çıkacağı belirtilirken, bunun eskisinden çok da farklı olmayacağı, çünkü buranın sit alanı olduğu, dolayısıyla hareket marjının kısıtlı bulunduğu vurgulanıyor.
Yeni bir proje için yarışma açılması gibi bir görüş de bulunurken, bu konuda henüz bir karar verilmediği ifade ediliyor. ÖİB, liman özelleştirmelerinde işletme hakkı devri yöntemini kullanırken, Özelleştirme Kanunu'nda yap-işlet-devret modeli özelleştirme yöntemleri arasında sayılmıyor.
Dolayısıyla yeni ihalenin ilk ihaledeki yap-işlet-devret modeli ile değil işletme hakkı devri yöntemi ile yapılması hedefleniyor. Buna karşılık ihalenin özünde bir değişiklik olmayacak, şartname ekine yatırım taahhüdü konarak, alıcının ilk ihaledeki gibi gerekli yatırımları yapması sağlanacak.
Galataport'un ilk ihalesinde 49 yıl olan işletme süresinde ise değişiklik öngörülmüyor.