Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniği'nde artık pek çok ameliyat robotik cerrahi ile gerçekleştiriliyor. Küçük bir kesi ya da bir kaç kesiden yapılan robotik cerrahi ameliyatlarında hastalar kısa bir sürede hastaneden taburcu olabiliyor. Robotik cerrahi sistemini etkin bir şekilde kullanan Gazi Üniversitesi Genel cerrahi Kliniği'nden Prof. Dr. Abdülkadir Bedirli, bu teknikte şu ana kadar 42 hastayı ameliyat ettiğini açıkladı. Abdülkadir Bedirli, Robotik cerrahi ameliyatının bir çok hastalıkta uygulanabildiğini kaydederek, "Robotik cerrahi ile safra kesesi, reflü, obezite (şişmanlık), dalak, karaciğer, pankreas, mide kanseri ve kalın bağırsak kanseri ameliyatlarını gerçekleştiriyoruz. Kliniğimizde şu ana kadar 42 hastayı robotik cerrahi yöntemi ile ameliyat ettim. Robotik cerrahi uyguladığım hastaların büyük çoğunluğunu kalın bağırsak kanseri ve mide tümörü tanısı alan hastalar oluşturmaktaydı” dedi.
3 BOYUTLU AMELİYAT
Prof. Dr. Bedirli robotik cerrahi ile küçük kesilerden yapılan ameliyatlarda 3 boyutlu kamera sistemi kullanıldığını vurgulayarak, "İşlem derinlik hissi veren görüntü eşliğinde ameliyat sahası 10-12 kat büyütülerek yapılmaktadır. Bunların neticesinde robotik cerrahi ameliyata bağlı kanama miktarlarında azalma, hastaların ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı hissetmesi, yara yeri enfeksiyon riskinin daha az olması ve hastaların iyileşme sürelerinin daha kısa olması gibi avantajlar getirir. Ayrıca robot kolunun 540 dereceye kadar hareket kabiliyetinin olması cerrahi manipülasyon kolaylığı sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
ROBOTLA 64 YAŞINDAKİ HASTAYA KALIN BAĞIRSAK AMELİYATI
Bedirli, 64 yaşındaki Güllü Akal'a da robotik cerrahi ile kalın bağırsak ameliyatı yaptıklarını kaydederek, "Başvuru nedeni 3 aydır makattan kanama ve dışkılama alışkanlıklarında değişiklik olması.Laboratuvar incelemelerinde anemi tespit edilen hastaya kolonoskopi işlemi uygulandı. Kolonoskopidekolonda kitle görülüp, kitleden biyopsiler alındı. Patoloji sonucu kalın bağırsak kanseri olan hastaya robotik sağ hemikolektomi (Kalın bağırsağın sağ kısmının çıkarılması ve ince bağırsağın kalın bağırsağa dikilmesi) işlemi uygulandı” diye konuştu. Hastanın 2-3 gün içinde hastaneden taburcu olduğunu kaydeden Bedirli, robotla kanser ameliyatlarında cerrahın tecrübesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
ROBOTLA AMELİYATTA ARTIŞ
Robotik cerrahide yaşanan artıştan söz eden Bedirli, "Robotik cerrahinin günümüz için en önemli dezavantajı maliyetidir. Hastalar robotik cerrahi uygulamalar için hastanemize ilave ücret ödemektedir. İlave ücret, hastada robotik cerrahi için kullanılan sarf malzemelerine göre değişkenlik göstermektedir. Robotik cerrahi için uygun olan tüm hastalarıma öncelikle robotik cerrahi hakkında bilgi veriyor ve işlemin robotik yöntemle yapılmasını öneriyorum. Robotik ameliyatlara başladığım ilk zamanlarda hastaların çoğu bu teknolojiyi ilk defa duyduklarını belirtiyordu. Son zamanlarda bana başvuran hastaların çoğunluğu robotik cerrahi konusunda bilgi sahibi olarak gelmektedir, hatta bir kısmı ben önermeden robotik cerrahi olma kararı ile tarafıma başvurmaktalar” dedi.(İHA)