HABER

Gebelikte sindirim sistemi

Gebelerde sindirim sistemine ait hangi yakınmalar görülür?

- Bulantı
- Reflü hastalığı
- Safra kesesi taşı
- Gastrit ve ülser
- İshal
- Kabızlık
- Hemoroid
- Makat çatlağı

Gebelerde sindirim sistemi yakınmaları sık mıdır?

Gebelik veya hamilelik döneminde sindirim sistemi yakınmaları en sık rastlanılan sorundur. Gebelerin % 50-90’ında bulantı ve % 25-55’inde kusma görülür. Genç olmak, şişmanlık, ilk gebelik ve sigara tüketimi ile yakınmaların arttığı bilinmektedir. Gebelerin % 90’ında hamileliğin ilk üç ayında (trimester) ve özellikle 4-10. haftalar arasında bulantıya rastlanır.

Gebelerde reflü hastalığına ne sıklıkta rastlanır?

Gebelerin % 45-80’inde gastro-özofageal reflü hastalığına ait (GÖR) belirtiler görülür. Hamile kadınların % 50’sinde gebeliğin ilk üç ayında (trimester), % 25-40’ında ikinci trimesterde ve % 10’unda üçüncü trimesterde reflü belirtileri gözlenir.

Gebelerde safra kesesi taşı ne sıklıkta görülür?

Gebelik veya hamilelik döneminde safra kesesi taşı görülme sıklığı artar. Her üç gebe kadından birinde safra çamuru oluştuğu ve % 2’sinde ise taş oluştuğu belirlenmiştir. Karın sağ üst tarafında ağrı, ateş, bulantı ve kusma gibi belirtilere neden olur. Bazı vakalarda cerrahi sarılık veya akut pankreatit’e neden olabilir.

Gebelerde gastrit ve ülser nasıl belirti verir?

Gebelik veya hamilelik döneminde mide sekresyonunun azalmasına bağlı olarak genellikle ülser sıklığının azaldığı gözlenir. Buna karşın, sigara tüketimi, alkol kullanımı, stres ile birlikte gebelikte gastrit ve ülser görülebilir. Tedavide antiasit ilaçlar, sukralfat, simetidin, ranitidin, famotidin ve lansaprazol grubundan ilaçlar kullanılır.

Gebelerde ishal ne sıklıkta görülür?

Gebelerin % 35’inde ishal görülür. En sık olarak Salmonella, Shigella, Escherichia koli, gibi bakteriler, parazitler veya virüslerle ishal oluşabilir. Dışkıda mikrop varlığı araştırılır.

Gebelerde kabızlık ne sıklıkta görülür?

Gebelerin % 10-40’ında kabızlık belirlenir. Gebelikte, ince bağırsak ve kalın bağırsağın hareketleri, bulantı ve kusma nedeniyle su alımının azalması, östrojen, projesteron düzeylerindeki artış, kalsiyum yüksekliği (hiperkalsemi) ve demir ilaçlarının kullanılması kabızlığa neden olur.

Gebelikte hemoroid ne sıklıkta görülür?

Makat bölümündeki toplar damarların varis, üzüm tanesi veya balon şeklinde şişmesine hemoroid, basur veya mayasıl adı verilir. Hemoroidler gebelerde makatta kaşıntı, kanama, yanma ve şiddetli ağrıya neden olabilirler. Gebelerde, büyümekte olan bebeğin kalça bölgesindeki toplar damarlara bası yapması ve sık rastlanılan kabızlık nedeniyle ıkınma sonucunda, % 10-15 oranında hemoroid ve bacaklarda varisler daha sık görülür.

Lohusalık döneminde hemoroid sık mı görülür?

Genellikle lohusalığın ilk 6 haftalık döneminde hemoroidlere rastlanır. Lohusalık dönemi hemoroidlerinden, özellikle normal doğum sırasında aşırı ıkınmalar sorumludur. Sezaryen ile doğumlar sonrasında daha seyrek olarak hemoroid görülür.

Gebelikte makat çatlağı ne sıklıkta görülür?

Gebe ve lohusaların % 10-15’inde makat çatlağı gelişir ve en sık olarak lohusalığın ilk iki ayı içinde görülür. Gebelikte makat çatlağı veya anal fissür, kabızlık veya ishali takiben makatın zorlanması ile yırtılması sonrasında oluşur. Makatta ağrı, kanama, dışkılama güçlüğü ve kaşıntı ile seyreden bir hastalıktır. İri bebekler, uzun süren doğum süreci, geç doğum ve doğum sonrasında gelişen dışkı kaçırma makat çatlağı için uygun zemini hazırlar.

İltihabi bağırsak hastalığı gebelikte artar mı?

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi iltihabi bağırsak hastalıklarının gebelik dönemde şiddetlendiği veya alevlendiği görülmektedir. Bu durumda annede % 4-40 oranında komplikasyon gelişir ve bebekte % 35-40 oranında kaybedilir.

Soru ve görüşleriniz için: drkorhantaviloglu@mynet.com

En Çok Aranan Haberler