HABER

"Gece kuşu" olup olmamak genlere bağlı

Ankara (AA)- Alman ve İsviçreli bilim insanlarının araştırmasına göre, bir kişinin "gece kuşu" ya da "tarla kuşu" olma tercihi ağırlıklı olarak genlere bağlı bulunuyor.

Her hücrenin değişik genlerin etkisinde bulunabilen bir "biyolojik saati" bulunduğunu keşfeden bilim insanları, deri hücrelerinin bir kişinin vücut saatinin hızını ölçmek için kullanılabileceğini gösterdiler.

Çalışmalarını İngiliz Ulusal Bilimler Akademisi bilimsel yayınlarında yayımlayan araştırmacıların bu çalışması, özellikle uyku düzensizliği ve mevsime bağlı düzen bozukluğu (Seasonal Affective Disorder-SAD) gibi rahatsızlıklarına tedavisinde daha iyi teşhis sağlayabilir.

Zürih Üniversitesinden Dr. Steven Brown başkanlığında yürütülen araştırmada, 28 gönüllüye deri biyopsisi yapan hekimler, daha sonra bunların hücrelerini laboratuvar ortamında büyüttüler. Deri hücrelerindeki "tiktakları" ölçerek biyolojik saatin hızını belirleyen araştırmacılar, sonra ellerindeki verileri, deneklere daha önce
doldurttukları, soru formlarındaki yanıtlarla kıyaslayarak, bu kişilerin "erken uyuyan" (tarla kuşu) mu, yoksa "geç uyuyan" (gece kuşu) mu olduklarını tespit ettiler.

Deri hücrelerinin "saatinin", deneklerin çoğunun davranışıyla uyuştuğunu gören bilim insanları, gönüllülerden bazılarının da mevsime bağlı düzen bozukluğunun kış tipi olan bir rahatsızlığı bulunduğunu da ortaya çıkardılar.

Araştırmacılar, insan beyni vücudun zamana bağlı mekanizmasının tüm kontrolünü elinde bulundururken, bireysel hücrelerin de bir dizi gen saatlerinden etkilenen kendi "saatleri" olduğu sonucuna vardılar.

En Çok Aranan Haberler