ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa Harran Üniversitesi'nde düzenlenen Türkiye Su Ürünleri ve Kültür Balıkçılığı seminerinde, geleceğin sektörünün balıkçılık olduğu vurgulandı.
Harran Üniversitesi'nde düzenlenen seminerde, Yaşar Holding adına bir konuşma yapan Genel Müdür Hakan Demir, "Su ürünleri, dünyada hızla büyüyen hayvansal gıda açığı nedeniyle büyük önem kazanmıştır" dedi. Dünya denizlerinde başta balık olmak üzere su ürünlerinin neslinin hızla tükendiğine dikkat çeken Demir, "Denizlerimizde artık yeterince balık avlanamıyor.
Ege'nin Akdeniz'in levreği, çipurası, Karadeniz'in kalkanı hatta hamsisi çok daha az tutulabiliyor. Bugüne kadar hiçbir hükümet, denizi, akarsuları, gölleri bol ülkemizde balıkçılık sorunlarına eğilmemiş, balık kültürümüze yeterince önem vermemiştir. Su ürünleri üretimi ve ihracatını artırmak her bakımdan menfaatimizedir. Bir dönümlük deniz alanından, 1 milyon dolarlık döviz girdisi sağlayabilecek potansiyel olan kültür balıkçılığının ülkemizde geliştirilmesi zorunludur. Kültür balıkçılığımız sayesinde AB'ye fiilen girdiğimiz açıkça ortadadır" diye konuştu.
ÜRETİM DE TÜKETİM DE DÜŞÜK
Deniz ürünlerinin eşsiz bir protein kaynağı olduğunu vurgulayan Yaşar Holding Genel Müdürü Hakan Demir, "Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevirili ve 8 bin 333 kilometrelik kıyı şeridine sahip olmamıza rağmen, balıkçılık sektöründe işler iyi gitmemektedir. Üretim de tüketim de son derece düşük miktardadır. Yapılan araştırmalara göre birçok Avrupa ülkesinde kişi başına ortalama 25 ile 153 kilogram balık ve diğer su ürünleri düşmektedir. Türkiye'de ise bu rakam kişi başına yılda ortalama 5-6 kilodur" dedi.
Demir sözlerini şu ifadelerle noktaladı: "Su ürünleri uluslararası alanda en çok ticareti yapılan gıda maddesidir. Bunun yılda 22 milyon tonunun al alışverişi yapıldığını ve dünya gıda üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı gibi değere ulaştığını ortaya koymaktadır. Geleceğin sektörü balıkçılıktır."