Türk Telekom Lig A'da şampiyon olarak Turkcell Süper Ligi'ne yükselen Gençlerbirliği Oftaşspor'un son yıllarda elde ettiği başarılar peri masallarını hatırlatıyor.
Türk Telekom Lig A'da 2006-2007 sezonunun bitmesine bir hafta kala şampiyonluğunu ilan eden ve gelecek sezon Süper Lig'de mücadele etmeye hak kazanan Gençlerbirliği Oftaş'ın geçmişinde büyük bir başarı hikayesi yatıyor. 2002 yılında Asaşspor adıyla 3. Lig'de mücadele eden ve kapanmak üzere olan kulüp Gençlerbirliği bünyesine geçtikten sonra 5 sezon içinde Süper Lig'e yükseldi. İlhan Cavcav'ın sihirli değneğiyle dokunduğu kulüp, son 4 sezonda 3 lig birden atlayarak Süper Lig biletini cebine koydu.
Asaşspor adıyla kurulan ve daha sonra Gençlerbirliği çatısı altına giren kulübün başarı öyküsü:
"O zamanki adıyla Asaşspor, 1998-1999 sezonunda 3. Lig 5. gurupta şampiyon olarak ilk defa 2. Lig'e yükselme başarısını gösterdi. 2. Lig'de yer aldığı ilk sezon 4. gurupta ligi 4. bitiren Asaşspor'un 2. Lig'deki 2. sezonu ise kabus gibi geçti. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından doğu takımlarının yer aldığı 5. guruba düşen Asaşspor ligden çekildi ve 3. Lig'e düşürüldü. Yeniden 3. Lig'e dönen Asaşspor, 2001-2002 sezonunda 3. gurupta sezonu 10. sırada tamamladı. Bu esnada mali krize giren ve kapanmak üzere olan kulübü Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav 75 bin YTL karşılığında satın alarak kulübün adı Gençlerbirliği Asaşspor olarak değiştirildi.
Gençlerbirliği bünyesine giren Gençlerbirliği Asaşspor da şahlanma bu dönemde başladı. Gençlerbirliği'nin alt yapısında oynayan genç ve yetenekli futbolcular Gençlerbirliği Asaşspor kulübünde forma giymeye başladı. Gençlerbirliği'nin pilot takımı haline gelen Gençlerbirliği Asaşspor, yeni adıyla ilk kez mücadele ettiği 2002-2003 sezonunda 3. Lig 3. Gurubu 59 puanla şampiyon olan Aksarayspor'un ardından 57 puanla 2. sırada tamamladı ve gelecek için umut verdi.
Gençlerbirliği Asaşspor, 2003-2004 sezonunda 3. Lig 2. Gurup'ta 32 maç sonunda 66 puan toplayarak 65 puanlı Ünyespor'un önünde şampiyonluğunu ilan etti ve yeni ismiyle 2 sezonluk aranın ardından yeniden 2. Lig'e döndü.
2004-2005 sezonunda yeniden döndüğü 2. Lig B Kategorisi'nde çok iyi maçlar çıkaran Gençlerbirliği Asaşspor, B Gurubu'nda Orduspor ile büyük bir şampiyonluk yarışının içine girdi. Aynı sezonun son haftasında şampiyonu belli edecek maçta Orduspor sahasında Eskişehirspor'a mağlup durumdayken maçta olaylar çıkmış ve karşılaşma tatil edilmişti. Bu maçtan çıkacak bir beraberlik sonucu bile Gençlerbirliği Asaşspor'u A Kategorisi'ne yükseltecekti. TFF, Orduspor-Eskişehirspor maçının baştan oynanmasına karar vermişti. Orduspor, yeniden oynanan maçta Eskişehirspor'u mağlup etmiş ve Gençlerbirliği Asaşspor'un üst lige çıkma umutlarını bir sene ertelemesine yol açmıştı.
2005-2006 sezonunda önce klasman guruplarında başarılı olan Gençlerbirliği Asaşspor, daha sonra aynı başarısını yükselme gurubunda göstermiş ve Kasımpaşaspor'un ardından 2. olarak A Kategorisi biletini almıştı. 2006-2007 sezonunda A Kategorisi'nde mücadele edecek takımın adı Gençlerbirliği Oftaşspor olarak değiştirildi. Otoriteler tarafından çok genç bir kadroya sahip olan Gençlerbirliği Oftaşspor'a zirve mücadelesi yapması konusunda şans tanınmıyor.
Teknik Direktör Metin Diyadin ile büyük bir çıkış yakalayan Gençlerbirliği Oftaşspor, bir anda zirveye yerleşerek yerini uzun süre kaybetmedi. Sezonun 2. yarısına şampiyonluğun en büyük favorisi olarak giren Gençlerbirliği Oftaşspor inişli çıkışlı bir grafik çizmeye başladı. Takımın satılacağı dedikoduları arasında teknik direktör Metin Diyadin ile 27. haftanın sonunda yollar ayrıldı ve göreve yıllarca Gençlerbirliği alt yapısında çalışmış olan Osman Özdemir getirildi. Osman Özdemir ile sezonun ilk
yarısındaki performansına ulaşan Gençlerbirliği Oftaşspor, sezonun bitmesine bir hafta kala şampiyonluğunu ilan etti ve gelecek sezon Süper Lig'de mücadele edecek."
2003-2004 sezonunda 3. Lig'de yer alan Gençlerbirliği Oftaşspor, 4 yılda 3 lig birden atlayarak 2007-2008 sezonunda Süper Lig'de mücadele etmeye hak kazandı.
Gençlerbirliği Oftaşspor'un başarısına benzer bir başarıyı daha önce Bursaspor Amatör Takımı başarmış ve 2. Lig'den o zamanki adıyla 1. Lig'e yükselmeye hak kazanmıştı. O dönemde aynı kulübe ait 2 takımın 1. Lig'de oynaması mümkün olmayınca Bursaspor Amatör Takımı kapatılmıştı.
Gençlerbirliği'nin pilot takımı olan Gençlerbirliği Oftaşspor ise ayrı bir kulüp olduğu için Süper Lig'de oynamasında bir sakınca bulunmuyor.