Genel Kurulda, 20. madde ile ilgili değişiklik önergesi üzerinde söz alan CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, ''İnönü'yü dünyanın en faşist insanına benzetiyorsunuz. Yakışmıyor'' dedi. Ölmüş bir insanın arkasından konuşmanın günah olduğunu belirten Aslanoğlu, bir zalime benzetmenin, daha büyük bir günah olduğunu ifade etti.
Dünyanın başka bir yerinde, kurtuluş mücadelesi vermiş insan hakkında böyle benzetmelerin yapılamayacağını anlatan Aslanoğlu, ''Bu durum geleneğe, göreneğe de ihanettir. Ölünün arkasından konuşmak ayıptır. Hele ki böylesine dürüst ve namuslu bir insan hakkında bu şekilde söz edilmesi, bizi içimizden vurdu'' diye konuştu.
Aslanoğlu'nun konuşması sırasında, AK Parti ve CHP sıralarından karşılıklı laf atıldı.
-''BİR TEK MİLLİ KAHRAMANIMIZ VAR''-
Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve partinin sözcülerinin, değişiklik teklifi ile ilgili çalışmayı alkışlamak yerine, sürekli ''dikta rejimi'' değerlendirmesi yaptığını söyledi.
Baykal'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Hitler'e benzettiğini ifade eden Elitaş, bunun üzerine Erdoğan'ın da ''önce kendi geçmişinle hesaplaş ona göre gel'' dediğini anımsattı. İsmet İnönü'nün bir siyasi partinin genel başkanlığını yaptığını, bu nedenle eleştirilebileceğini kaydeden Elitaş, şöyle devam etti:
''Atatürk'ü Koruma Kanunu, 1951 yılında çıktı. Atatürk'ü, Atatürk'ün resimlerini indiren CHP'den korumak üzere çıkarıldı bu kanun. Meclis tutanakları elimde. Muhalefet şerhi bile koymuşlar, 'Atatürk de sıradan vatandaştır. Onun da hiç bir Türk vatandaşından farklı özelliği yoktur' diye. Bizim bir tek milli kahramanımız var, o da Ulu Önder Atatürk.''
-''ÖYLE BİR GAF YAPTI Kİ''-
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu de söz alarak şunları söyledi:
''Gönül isterdi ki kendi tarihimizi iyi bilelim, tarihimize ve büyüklerimize sahip çıkalım. Sayın Başbakan, öyle bir gaf yaptı ki dünyada örneği olmayan, hiç bir siyasetçinin ağzına dahi alamayacağı bir laf etti. İsmet İnönü, Kazım Karabekir, Mustafa Kemal Atatürk'ü, sevelim ya da sevmeyelim, her insan şu ya da bu şekilde eleştirilebilir. Ama dünyanın bir canisi ile hiç kimseyi karşılaştıramayız. Lütfen kendi tarihinize sahip çıkın.''
CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç da Atatürk'ü Koruma Kanunu'nun çıkış nedeninin, Elitaş'ın anlattığı gibi olmadığını söyledi. Koç, o yıllarda, Cumhuriyet öncesi kimliklerine geçmek isteyenlerin sistemli bir saldırıya giriştiğini, Demokrat Parti'nin de aslında kendini güvenceye almak için böyle bu kanunu çıkarma gereğini duyduğunu savundu. Koç, ''Atatürk'e sövmek istiyorlar da dilleri varmıyor'' dedi.
Konuşmaların ardından AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Her iki partinin bazı milletvekilleri, birbirlerinin üzerine yürüdü. Tartışmanın devam etmesi üzerine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, oturuma ara verdi. Tartışma verilen arada da devam etti.
CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, ''Ölmüş bir insanın arkasından neden böyle konuşuyorsunuz?'' diye bağırarak AK Parti milletvekillerine tepki gösterdi.
Birbirlerinin üzerine yürüyen her iki partinin milletvekilleri, araya giren grup başkanvekilleri ve diğer milletvekillerince sakinleştirilmeye çalışıldı.
AA