BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Konvansiyonu bugün Brüksel'de toplandı. İki gün sürecek toplantıda, AB'nin genişlemesiyle ilgili sorunlar ele alınırken, getirilen çözüm önerilerinin değerlendirilmesi planlanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Valery Giscard d'Estaign'in Avrupa Birliği'nin anayasasının temellerini ortaya koyan taslağı açıklaması bekleniyor.
Avrupa Birliği'nin genişlemesiyle ilgili geçen hafta Brüksel'de alınan kararlar ilerleme raporlarının bir tekrarı oldu. Genişleme konusunda hazırlıklar devam ederken, üye sayısı 25'e çıkacak olan Birlik'i ne gibi sorunların beklediği akıllara takılıyor.
105 Avrupa parlamenteri ile üye ve aday ülkelerin hükümet ve parlamentolarının temsilcileri bir yıldan beri bu soruya yanıt arıyor. Konvansiyon bünyesinde, büyük Avrupa Birliği reformunu hazırlıyorlar. Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer bu sorunun, merkezi bir öneme sahip olduğunu kaydediyor:
"Genişleme beraberinde, 25'ler Avrupası'nın nasıl işleyeceği sorusunu da getiriyor. Bu, bizim temel ilkelerimiz, yani demokrasi ve vatandaşların rızası, güçlendirilerek sağlanabilir. Ve gelecekte Birliğin işletilebilmesi için üye devletlerin ve bu devletlerin vatandaşlarının ihtiyaçlarılarına adil yaklaşılması gerekiyor."
KONVANSİYON FİKRİ SCHRÖDER'İN Fischer için AB'nin reforme edilmesi ve konvansiyon büyük önem taşıyor. Bu nedenle de genel seçimlerin hemen ardından Alman hükümetini konvansiyonda temsil etme isteğini hayata geçirdi. Almanya'yı daha önce Berlin'den kendisine verilen görev üzerine iletişim bilimci Peter Glotz temsil ediyordu. Ancak Fischer bunda sonra toplantılara bizzat katılacağını vurgulayarak şöyle dedi:
"Biz, Federal Almanya Cumhuriyeti'nin hükümeti olarak güçlü bir sinyal vermek istiyoruz. Konvansiyon fikri bizim ve Başbakan Schröder'in bir girişimine dayanıyor. Ve bu noktada söyleyebileceğim tek şey var. Biz bu konvansiyonun başarılı olmasını istiyoruz. Bu aynı zamanda bizim de menfaatimize."
Konvansiyon Başkanı Valery Gistard d'Estaing bu aşamada gelecekte Avrupa anayasasına temel oluşturacak ilk taslağı sunması bekleniyor. Giscard, bununla aynı zamanda şu anki haliyle çok ağdalı bir dil içeren, karmaşık, hatta bazen çelişkili AB sözleşmelerinin basitleştirilmesini amaçlıyor. Gelecekte vatandaşların temel haklarının, yasaların, Birliğin amaçlarının ve hedeflerinin, kurumlarının ve bu kurumların işlevlerinin tanıtıldığı ana bir metin hazırlanması planlanıyor. Konvansiyon önümüzdeki yılın Ocak ayından itibaren anayasa metnini formüle etmeye başlamak istiyor.