Ankara (AA) - Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) yaptığı piyasa araştırmasına göre, pirinç fiyatlarındaki hızlı artışlarla birlikte gündeme gelen gıda krizi, en çok dar gelirli vatandaşı vuruyor.
ATO tarafından yapılan açıklamada, pirinç fiyatlarının son 1 yılda yüzde 141 oranında artarken, Tarım Bakanı Mehdi Eker'in pirince alternatif olarak gösterdiği pilavlık bulgurun fiyatının da geçen yılın Nisan ayından bu yana yüzde 100 artığı bildirildi. Geçen yıl Nisan ayında kilosu 0,75 YTL olan bulgur, halen 1,5 YTL'den satılıyor.
ATO araştırmasına göre, dar gelirli ailelerin protein ihtiyacını karşılamak için et yerine ikame ettiği yeşil mercimek de fiyatı bir yılda ikiye katlanan temel gıda maddeleri arasında yer aldı. Şu anda fiyatı 2,2 YTL olan yeşil mercimek, geçen yıl Nisan ayında 1,1 YTL'ye satılıyordu.
Dar gelirlilerin ucuz olduğu için tercih ettiği makarnanın fiyatı yüzde 114, kırmızı mercimek fiyatı yüzde 133 arttı. Araştırma sonuçlarına göre, sebze ve meyve fiyatlarındaki artış da resmi enflasyon rakamların kat kat üzerinde gerçekleşti. Son 12 ayın zam şampiyonu yüzde 257 ile kereviz oldu. Geçen yıl Nisan ayında 0,70 YTL'den satılan kerevizin fiyatı bir yılda 2,5 YTL'ye yükseldi.
Kahvaltılıklardaki bir yılık fiyat artışı da yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişiyor. Tulum peyniri ve kaşar peyniri bir yılda yüzde 50 zam görürken, beyaz peynirin fiyatı yüzde 70, siyah zeytinin fiyatı yüzde 55 arttı. ATO Başkanı Sinan Aygün de konuyla ilgili açıklamasında, Türkiye'de IMF ve Dünya Bankası güdümlü tarım politikalarının iflas ettiğini belirterek, "Bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan Türkiye'de IMF ve Dünya Bankası güdümlü tarım politikaları iflas etmiştir. Türkiye'yi kuraklıktan önce IMF ve Dünya Bankası'nın tarım politikaları yaktı" dedi.