HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gıda sektörü ekonomi için toplandı

İSTANBUL (İHA) - Gıda Dernekleri Federasyonu (GDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Türkiye'yi, uluslararası standartlarda, sağlıklı, kaliteli gıda maddeleri üreten bir ülke haline getirmeyi amaçladıklarını belirterek, 2010 yılında 15 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyledi.

14 kurucu derneğin oluşturduğu Gıda Dernekleri Federasyonu yönetimi Çırağan Sarayı'nda bir basın toplantısı düzenleyerek, kuruluş gerekçelerinin yanı sıra Türk gıda sektörünün dünü, bugünü ve yarını hakkında bilgi verdi.

GDF Başkanı Kopuz basın toplantısında yaptığı konuşmada, tarımdaki kötü tablonun, kaynağını tarımdan alan gıda sektörünün gelişmesini, uluslararası çapta etkin hale gelmesini engellediğini vurguladı.

GDF olarak 30 milyar dolarlık gıda sektörü üretim hacminin yüzde 85'ini temsil ettiklerini anlatan Kopuz, "Gıda Dernekleri Federasyonu olarak en önemli misyonumuz, öncelikle yurtiçinde vatandaşlarımıza sağlıklı, kaliteli, uluslararası standartlarda gıda maddelerinin sunulmasını sağlamak, suiistimallere meydan vermemektir. Bizler bunun için yola çıktık. Buradan bütün tüketicileri 'gıda denetçisi' olmaya, aldıkları her ürünü kontrol etmeye çağırıyoruz" dedi.

"KDV ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ" Sektörün büyümesi, vatandaşın daha iyi ürünler tüketebilmesi, kayıt dışının önlenmesi ve kayıt altına alınması için öncelikle gıda maddelerindeki KDV oranlarının düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Şemsi Kopuz, şöyle devam etti: "Yüzde 18 olan KDV oranları yüzde 8'e, yüzde 8 olan oranlar ise yüzde 1'e indirilmelidir. Bir çok üründe hala üretici konumunda olan devletin bu tesisleri özelleştirmesi ve asli işi olan düzenleyici, denetleyici konumuna dönmesi kaçınılmazdır. Kendi kaynaklarımızı değerlendirerek, bugünün çok üzerinde gelir yaratabiliriz. Emek yoğun bir sektör olarak hem tarımda, hem de gıda işletmelerindeki faaliyetlerin büyütülmesiyle işsizliğe çare olabiliriz. Büyük kentlere göçün önlenmesinde önemli bir politika geliştirebiliriz. Gıda sektörünü büyütebilirsek, tarımsal üretimi de artırarak göçü tersine çevirebiliriz."

GDF Başkanı Şemsi Kopuz, mükemmel coğrafi, iklim ve doğa koşulları, tarımsal üretim potansiyeli, sahip olunan kaynaklar, insanların girişimciliği, üretme ve satma arzusunun gıda sektörünü çok yakın bir gelecekte Türkiye'nin lokomotif sektörü haline getirebileceğini kaydetti. Türkiye'de bu güne kadar tarım alanında sürekli olarak popülist politikalar uygulandığına dikkat çeken Kopuz, Federasyon olarak bundan sonra ulusal tarım politikalarının oluşturulması için çaba harcayacaklarını ifade etti. 2003'te 6 milyar dolarlık ihracata karşın 7 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildiğini ifade eden Şemsi Kopuz, yaşanan sorunları sektörde makro düzeyde bir ortak paylaşım oluşturarak çözeceklerini bildirdi.

"KRİZE DERMAN OLABİLİRİZ" Sektörün Türkiye'yi krizden çıkarabileceğini ve dış ticaretin yeni lokomotifi olabileceğini anlatan Kopuz, Türkiye'yi gıda sektöründe bir dünya devi yapmak için yola çıktıklarını aktardı. Şemsi Kopuz, gıda sektörünün etkilediği kesimler hakkında da bilgi vererek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çiftçi halinden memnun değildir. Çünkü, verimli üretim yapamamakta ve iyi para kazanamamaktadır. Sektörü oluşturan gıda maddesi üretimi yapan şirketler memnun değildir. İç pazar daralmakta, kapasiteler kullanılamamakta, kar marjları sürekli düşmektedir. Devlet, maliye memnun değildir. Kıt kaynaklarla tarımı sübvanse etmeye çalışmakta, gelir oluşturulmadığı için de vergi gelirleri düşük kalmaktadır. Tüketici olarak vatandaşımız memnun değildir. Kaliteli, sağlıklı ve uluslararası standartlarda gıda maddesi tüketememektedir. Gıda cenneti olması gereken ülkemizde yüksek fiyatla karşı karşıyadır. Herkesin memnuniyetsizliğinin olduğu bir ortamda, başarıdan da söz etmek mümkün değildir. Eksilerden artı yapamazsınız."

"BABAM OLSA AFFETMEM" Federasyon üyesi derneklerin üyelerinin toplam kalite ve kodeks kurallarına uyumu benimsemiş, tüm yasal gerekliliklerini yerine getirmiş, tüketici sağlığını ön planda tutan, haksız rekabete ve kayıt dışına yol açmayacak çalışma şartlarını benimsemiş kuruluşlar olduklarını ifade eden Kopuz, bu kuralların dışındaki yapıların federasyona üye olamayacaklarını belirtti.

Şemsi Kopuz, gıda sektöründe insan sağlığına ve çevreye duyarlı üretim yapmayanların üzerine gideceklerinin altını çizerek, "Kuralına uygun üretim yapmayana göz açtırmayacağız. Tüketici sağlığına aykırı üretim yapan babam olsa affetmem. Yasalar çerçevesinde denetim görevini yapacağız. Gerekli hallerde suçu tespit edilmiş firmaları deşifre edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler