HABER

Giresun'da Weil hastalığı paniği

GİRESUN (İHA) - Giresun ve ilçelerinde, 20 Haziran 2002 tarihinde yaşanan sel felaketi ile birlikte ortaya çıkan Weil Hastalığı paniğe nedeni oldu.

Giresun merkeze bağlı Çaldağ Beldesi'nde yaşayan Durmuş Yılmaz isimli vatandaşın Weil Hastalığı'ndan hayatını kaybetmesinin üzerine son 3 gün içerisinde Giresun Devlet ve SSK hastanelerine hastalık belirtilerinin kendilerinde de olduğunu iddia eden toplam 85 kişi başvuruda bulundu. Hastane yetkilileri, başvuruların son 3 gün içerisinde olduğunu vurgulayarak, her geçen gün başvuruların artmakta olduğuna dikkat çektiler. Yetkililer, başvuruda bulunan kişilere çeşitli tahliller yaptıklarını söyleyerek, her türlü duruma karşın bu kişilere ilaç tedavisi uygulanmaya başlandığını ifade ettiler. Bugüne kadar yaklaşık 20 kişinin kesin tahlillerinin yapıldığını açıklayan yetkililer, şu ana kadar kesin bulguya varılamadığını söylediler. Diğer kişilerin tahlillerinin devam ettiğini kaydeden yetkililer, Weil Hastalığı'nın belirtilerini taşıdığını sanan kişilerin mutlaka hastanelere başvurmalarını istediler.

Giresun Valiliği, hastalığın daha fazla yayılmaması ve halk arasında panik yaşanmaması için sıkı tedbirler alırken, alınan kararlar doğrultusunda Batlama ve Aksu Dereleri ile şehir merkezinde bulunan 12 plajın sularının aşırı derece kirli çıkması ve bunun Weil Hastalığı'nın yayılmasına büyük etki sağlayacağı gerekçesi ile buralarda yüzmek, balık tutmak ve temizlik ihtiyacı görmek yasaklandı. Giresun Vali Vekili Hasan Karahan, vatandaşları uyararak, Batlama ve Aksu Dereleri ile şehir merkezinde bulunan 12 plaja konulan yasaklara uymalarını istedi.

20 Haziran 2002 tarihinde sel felaketinin ardından yaşanan ve bir kişinin ölümüne yol açan Weil Hastalığı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Giresun Devlet Hastanesi Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, "Söz konusu hastalık ciddidir. Bu hastalığa yakalananların en kısa zaman diliminde tedavi olmaları gerekiyor. Aksi takdirde ölebilme riski ile karşı karşıya kalabilecekler. Bu nedenle de asla küçümsenmemelidir" dedi.

Weil Hastalığı'na burgu şeklindeki mikropların neden olduğunu anlatan Dr. Torun, tıp dilinde hastalığın isminin "Leptospirirozis" olduğunu söyledi. Dr. Torun, hastalığın, hayvanlardan insanlara geçen bir hastalık çeşidi olduğunu ifade ederek, "Hastalığın kaynaklarını sayacak olursak, sıçan, fare, kene, kemiriciler, köpekler ve sığırlardır. Weil Hastalığı özellikle bu hayvanların idrar ve dışkıları ile yayılmakta" diye konuştu.

Hastalığın, insanlara ağız ve cilt yollarıyla geçtiğini hatırlatan Giresun Devlet Hastanesi Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, hastalığın belirtilerinin ateş, kırgınlık, kas ağrısı, karın ağrısı ve ishal olduğunu vurgulayarak, "Weil Hastalığı sarılık ve kanamalara yol açması sonucu karaciğer ve böbrekte yaptığı hasarlar nedeniyle bu organların yetmezliği ile hastalar tedaviye fırsat kalmadan kaybedilebilir" şeklinde konuştu.

Torun, "Mikroorganizmalar uzun zaman yaşayabilmekte ve insanlara bulaşabilmektedir. Bu nedenle kirli sularımızı azaltmalıyız. Eğer temasımız zorunlu ise çizme ve lastik eldiven ile maske takmalıyız. Kirli su ile temaslarımız ve çevremizde bu hastalık söz konusu ise doksisiklin grubu antibiyotik almalıyız" ifadesini kullandı.

En Çok Aranan Haberler