ANTALYA (A.A) - Türkiye'de ilk çift kol naklini geçen yıl Ekim ayında gerçekleştiren Doç. Dr. Ömer Özkan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın onayladığı Kompozit Doku Nakli Yönergesi ile sesini kullanamayan hastalara gırtlak naklinin de yapılabileceğini bildirdi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından onaylanan Kompozit Doku Nakli Yönergesi'nin kol, yüz, saçlı deri, üst solunum, üst sindirim yolu nakliyle, bağırsak naklini kapsadığını kaydetti.
Kanser nedeniyle gırtlağını kullanamaz hale gelen, ateşli silahla yaralananlar, gaziler gibi gırtlağını bir şekilde kaybeden, konuşamayan insanlar bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özkan, ''Bu insanlara gırtlak nakli yapılabilir, hasta başkasının ses telleriyle konuşabilir. Soluk borusu ve gırtlağı alınanlara gırtlak nakli yapılabilecek. Mevzuatın en önemli özelliği bu. Bununla ilgili birimi kulak burun boğaz bilim dalıyla burada kuruyoruz'' diye konuştu.
-''BACAK NAKLİ YOK''-
Böyle bir mevzuatı çıkarmanın büyük bir başarı olduğunu belirten, bu nedenle Sağlık Bakanlığı yetkililerine teşekkür eden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu sayılı mevzuatlardan biri... Bizim çok işimizi görecek ve bir çok ülkeye örnek olacak. Mevzuatta bacak yok ama bacağın olmaması büyük eksiklik değil. Bacağın yerini gören çok iyi protezler var, bu büyük ameliyatı yapmaya değmez.''
-BAŞVURU SAYISI ARTTI-
Özel izinle çift kol naklini yaptıktan sonra çok sayıda hastanın nakil için kendilerine başvuruda bulunduğunu bildiren Özkan, şu bilgileri verdi:
''Mevzuat olmadığı için insanlara olumlu yanıt veremiyorduk. Şahsım dışında sadece Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran 200 kadar hasta var. Bunların 130'u nakle uygun görüldü. Başvuranlardan 50'sinin iki taraf kolu yok. Bacakları olmayanlar var, mayına basanlar, doğuştan kolları olmayanlar var. Mevzuata göre nakillerde iki taraflı dirsek altından itibaren kolu olmayanlara öncelik verilecek.''
Verici bulunması halinde iki kolu dirsekten itibaren olmayan 50 hastaya ameliyat yapabilecek durumda olduklarını anlatan Özkan, ''Mevzuat yeni çıktı, bundan sonra bu nakilleri yapabilecek kurum ve kuruluşların Sağlık Bakanlığı'na başvurarak (nakil yapabilir) iznini alması gerekiyor. Biz de başvuruda bulunacağız. Eğer uygun görülürse bu ameliyatları yapmaya başlayacağız. Bunun süreci 1-2 ay.''
Yüz, kol, gırtlak ve bağırsak nakli için vericilere ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Özkan, ''Verici için iyi bir kampanya lazım. Aslında vericiler uzuv nakline organ naklinden daha olumlu bakabilir çünkü kendi yakınının parçasını nakil olanda görüyor'' dedi.
Yüz nakli için, biri gazi, diğeri Zonguldak'ta ateşli silahla yüzü deformasyona uğramış bir kadının nakil yapılabilir durumda olduğunu kaydeden Özkan, ''Yüz nakli için çok sayıda başvuru var ama hepsi gerçekçi değil. İki hasta var onlara bugün nakil yapabilecek durumdayız'' diye konuştu.