İSTANBUL (İHA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ihracatın 500 büyük firması sıralamasında birinci olan GİSAD Dış Ticaret AŞ, 2004 yılında 3 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor.
GİSAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özdoğan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2003 yılı sonu itibariyle GİSAD olarak 1 milyar 585 milyon dolar, iştiraklerle birlikte 2,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.
İhracatçı firmalar sıralamasındaki şampiyonluğunu sektöre armağan eden İbrahim Özdoğan, "Birincilik mutluluk verici bir şey. Bu birincilik sektörüme armağan olsun. Hazırgiyim sektörünün kabuk değiştirmesini yanlış anlayan, trend değiştirmesini yanlış anlayanlara mesaj olsun. Genç adamların oluşturduğu bir ortaklığın rekorudur. 800'ün üzerinde ortağı vardır. Türkiye dünya listelerine bir rekorlu şirket göndermiştir" dedi.
"SIRADA AVRUPA VAR"
1997 yılında faaliyetine başlayan GİSAD'ın kurulduğu yıldan bu yana ihracattaki ilk sırayı kimseye kaptırmadığını ifade eden İbrahim Özdoğan, GİSAD'ın önümüzdeki yıllara yönelik planları hakkında da açıklamalarda bulunarak, "Artık, Avrupa'da ve dünyada büyümeye başlayacağız. GİSAD olarak bunun temellerini attık. Bu birincilikle birlikte farklı gelişmeler de var GİSAD'da. Ortakların ihtiyacı olan alanlarda hızla örgütlenmekte. Farklı sektörlerde hizmet vermek için çalışmakta. Bu yıl başında Telekom'un özel sektöre açılmasıyla Ülker Grubu ile ortak Elkotek ismiyle şirket kurduk. Hollanda, İngiltere ve İspanya'da örgütlenmesini tamamlayan GİSAD Global Sourcing adında bir şirketimiz oldu. Bu şirket büyük alım şirketleri ile stratejik partnerlikler kuracak. Bu şirket sayesinde daha önce İtalya, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde üretilen ürünlerin siparişlerini Türkiye'ye getirmeye çalışacak. Bu Türkiye ihracatına ekstra 500 milyon dolarlık katkı anlamına gelecek. Ortaklarımıza var oldukları pazarlarda destek vereceğiz bu şirket ile. Bir araba kiralama şirketi kurduk. Günümüz, üzerindeki yüklerden kurtulup, maliyetleri azaltma ve sadece kendi işine focus yapabilme dönemi. Ortaklarımızın üzerindeki yükleri hafifletmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
"BU YIL DA ŞAMPİYONLUĞUN FAVORİSİ"
GİSAD'ın bu yıl da şampiyon olacağını belirten İbrahim Özdoğan, 4 yıl üst üste rekor kırdıklarını hatırlatarak, "Her halde yeterince rekor kırdık. Gelecek yıllarda başka firmaların da birinci olmasını diliyoruz. Farklı ve çağdaş ekonomik getirisi olan sektörlerde büyüyeceğiz. GİSAD bu yıl da 3 milyar dolarlık ihracat rakamını Türkiye'ye hediye edecek. Bu yıl GİSAD tek başına 2 milyar doları açacak. İştirakleri de 1 milyar dolar hedefliyor. Mayıs ayında aylık bazda ilk defa otomotivcilerin gerisinde kaldık, ama ilk 7 aylık rakamlar hedeflerin tutacağını gösteriyor" dedi.
GİSAD'ın ortaklarına dünya pazarlarında öncülük ettiğini belirten İbrahim Özdoğan, "Mutluluk birincilikler rehavete düşürmemeli, çalışma hızını düşürmemeliyiz. En önemlisi de Türkiye, birinci olmuş şirketlere destek vermeye devam etsin. Bu başarı herkesin menfaatinedir. Örgütlü modellere gücümüz yettiği kadar destek vermeliyiz" şeklinde konuştu.
"MARKAYA VE YETİŞMİŞ ELEMANLARIMIZA GÜVENİYORUZ"
İhracat hakkında da değerlendirmelerde bulunan İbrahim Özdoğan, "İhracat bugün iyi gidiyor. Bir şeylerin bitmesi bir şeylerin başlaması demektir. Türkiye'de tekstil ve hazırgiyim bitme lüksüne asla sahip değildir. Sadece bir kabuk değiştirmiştir. Önümüzdeki yıllarda Türk tekstil ve hazırgiyim sektörünün nerelere geleceğini hep birlikte göreceğiz. Türkiye moda marka, dizayn, kreatif konusunda çok iddialı hale gelmiştir. Yıllardır biriken know-how dünyada egemen olmaya başlamıştır" dedi.
Türk hazırgiyim ihracatında basic mallarda bir gerilemenin olduğunu, fakat markalı ve katma değeri yüksek ürünlerde artış olduğuna dikkat çeken İbrahim Özdoğan sözlerini şöyle tamamladı:
"Basic mallarda gerileme vardır. Tekstil bitecek diyenler sadece bu alanda haklıdır. Türk hazırgiyim ve tekstil sektöründe birkaç lisan bilen, moda, dizayn, marka konularında bilgili insanlardan oluşuyor artık. Sektöre bunlar yön vermektedir. Bugün katıldığımız ve düzenlediğimiz fuarlar geçmişle kıyaslanamayacak noktaya gelmiştir. Türkiye mal satan bir ülke halindedir. Türkiye sektörün önü açıktır. İhtiyacı olan moraldir. Maliyet düşürücü unsurlarda şefkat beklemektedir. Sigorta primleri, vergi, enerji konularında devletten şefkat beklemektedir. Güdük doğmuş teşvik yasaları ile ilgili şefkat beklemektedir. Sektörün bu sorunları dışında sorunu yoktur."