ŞANLIURFA (İHA) - Dünyanın en eski tapınaklarının ortaya çıkarıldığı Göbeklitepe'de arkeolojik kazılar, cumartesi gününden itibaren yeniden start alacak.
Alman Der Spiegel Dergisi'nin Hz .Adem ve Hz. Havva'nın yaşadığı yer olarak açıklandıktan sonra yurtdışı ve yurt içinde büyük ilgi gören Göbeklitepe kazıları için Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt ve 17 kişilik ekibi Şanlıurfa'ya geldi. 1995 yılında Şanlıurfa Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Alman Arkeoloji Enstitüsü (DAI)'nden arkeolog Harald Hauptmann danışmanlığında yüzey araştırmaları yapıldıktan sonra 1996 yılından buyana Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt danışmanlığında sürdürülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü 2 ay sürecek. Kazı çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt, 26 Ağustos tarihinde başlayacak kazıların 15 Ekim'de sona ereceğini belirtti. 17 uzman, 50 işçinin görev alacağı kazılarda Göbeklitepe çalışmaları genişletileceğini ifade eden Prof. Dr. Schmidt, Göbeklitepe'nin dünya tarihi için büyük öneme sahip olduğunu söyledi.
Cilalı Taş dönemine yani çanak çömleksiz dönem diye tabir edilen neolitik döneme rastlanan Göbeklitepe yerleşiminin toplam alanı 80 dönümü kapsıyor. Göbeklitepe'de bugüne kadar çapları 15 metreye varan daire biçimli beş alan ortaya çıkarıldı. Göbeklitepe'de bulunan eserler üzerinde yapılan bilimsel tespitlere göre M.Ö. 9500 yani günümüzden 11500 yıl öncesine ait bir yerleşme yeri olduğu tespit edildi. Bugüne kadar yapılan kazılarda beş yapı katına rastlandı.
Yapılan arkeolojik kazılar olağan dışı buluntularıyla dinsel-kutsal bir merkez olduğu kanısını uyandırıyor. Höyüğün çevresinde büyük kireç taşı ocakları yer almaktadır. Atölye ve işlik yeri olarak kullanılan ve bir aslan stelinin bulunduğu alandaki yapılar ana kaya üstüne oturmaktadır. Kazılarda ele geçen alet ve artıkların iyi kalitede çakmaktaşından yapıldığı anlaşılmaktadır. Bazalttan satır, havan, öğütme taşı gibi yüzey buluntularının yanı sıra kazıda, kazı bezekli taş kap parçaları gibi bazalt ve kireç taşından çok zengin çeşitlenmesi olan buluntular elde edilmiştir. Göbeklitepe'de çıkarılan ilginç buluntular arasında eykel çaları, timsahı temsil eden bir sürüngen kabartması, ağzı açık dişleri korkutucu bir şekilde betimlenen bir canavar kafası, erkeklik organı abartılı olarak tasvir edilmiş bir başka heykelcik o dönem insanlarının inançlarını yansıtan buluntular yer aldı.