ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Haftalık Olağan Basın Toplantısı'nda, gözaltı sürelerinin uzatılmasının polisin çalışmalarını rahatlatabileceğini söyledi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, Haftalık Olağan Basın Toplantısı'na Kurban Bayramı'nı kutlayarak başlayarak Kurban Bayramı tatili süresince alınacak trafik önlemleriyle ilgili bilgi verdi. Çalışkan, bayram süresince kar yağışı olması halinde, TIR türünden araçlarla gerek görülmesi halinde ağır tonajlı diğer araçların uygun yerlerde kısa sürelerle trafik akışı normale dönünceye kadar bekletileceğini belirterek, trafik kontrollerinde alkol, aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip ve şerit ihlali gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetlenmelerine ağırlık verileceğini kaydetti. Video-kamera radarlı ekip araçların 24 saat esasına göre faaliyet göstereceklerini belirten Çalışkan, tatil süresince karayollarında her 30 km'ye bir ekip otosu düşecek şekilde planlama yapıldığını kaydetti.
Çalışkan, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi Edinme Bürosu'na 2005 yılında 6 bin 520 başvuru yapıldığına dikkat çekerek, bu başvurulardan 5 bin 814 başvuruya olumlu cevap verildiğini, 177 başvurunun kanun kapsamında olmadığından ret edildiğini ve 38 başvuru için ise başka kurumlara yönlendirme yapıldığını söyledi. Çalışkan, toplumsal olaylara müdahale esnasında amirinin emrini alamayan memurun bazen kontrol dışı aşırı güç kullandığını vurgulayarak bu gibi istenmeyen münferit olayların önlenmesi için 600 adet "Kask içi muhabere sistemi" alındığı söyledi. Çalışkan, sistemi bir çevik kuvvet polisinin üzerinde tanıtarak pilot olarak belirlenen Adana, Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin illerinde kullanılmaya başlanacağını kaydetti.
Çalışkan ayrıca, Türkiye-Suriye sınır boyunda her iki tarafta yaşayan akrabaların bayram süresince birbirlerini ziyaret edebileceklerini belirterek bu konuda bilgi verdi. Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çalışkan, bir gazetecinin "Başbakanlık'ta Terör toplantısı yapıldı. Teröre karşı önlemler yeterli değil mi? Emniyet Genel Müdürlüğü önlemlerin genişletilmesini istedi mi?" şeklindeki sorusu üzerine, "Emniyet Teşkilatı açısından polisin çalışmasını zorlaştıran konuları tespit ederek Emniyet Genel Müdürlüğü'nün görüşü halinde Başbakanlığa sunuldu. Bazı olaylarda özellikle organize suçlarda polisin çalışması zorlaşıyor. Kapıkule'deki operasyonlarda 100 kişi gözaltına alınıyor. Çalışma tamamlanamıyor, eksik kalıyor. Gözaltı süresi uzatılırsa polisin çalışması rahatlayabilir" diye cevap verdi.
Ankara'da polisi yaralayan 2 kapkaççının mahkeme tarafından serbest bırakılması konusunda ki görüşü sorulduğunda Çalışkan, polisin görevinin olay olmadan önlemek, olması durumunda ise zanlıların yakalanarak adli mercilere teslimi olduğunu kaydederek bu tip olayların olabileceğini söyledi. "Suçluların serbest bırakılması sıkıntı oluşturuyor mu?" şeklindeki bir soruya Çalışkan, "Cezaların caydırıcı olması önemlidir diye düşünüyorum" şeklinde cevap verdi. "Gözaltı süresi kaç gün olmalı?" sorusuna ise Çalışkan, "Savcının ve hakimin tespit etmesi doğru, Soruşturmanın kaç gün içerisinde bitirileceğine savcı karar verir" dedi.
"Polis suçlularla mücadele için yetki mi istiyor?" sorusuna da Çalışkan, "Polis ne yetki verilirse o çerçevede çalışma yapar. Yetkiler AB Standartlarına uygun olmalı. AB'yi aşacak seviyede olmamalı" karşılığını verdi. "Bir gazetecinin Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik istiyor musunuz?" şeklindeki sorusuna Çalışkan, "Evet, değiştirilmesi gereken konularla ilgili Emniyet Teşkilatı'nın görüşleri bildirildi" diye cevap verdi. Bir gazetecinin bugün öğrencilerin karne alacağını hatırlatması üzerine Çalışkan, aileleri uyararak çocuklarına anlayışla yaklaşmalarını gerektiğini belirterek, şiddete yönelik davranışlarda bulunmamalarını istedi.