HABER

Gözlerinizi güneşten koruyun

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Orhan Öztürk gözleri, güneşin zararlı ışınlarından korumak için mutlaka güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini belirterek, aksi durumunda gözleri bir takım tehlikelerin beklediğini söyledi.

Gözlerinizi güneşten koruyun

Gözlüksüz güneşe bakma sonucu oksijen kaynağına gözlüksüz bakan kişilerde olduğu gibi gözlerde yanma, batma, kızarıklık, bulanma, ışıktan rahatsızlık, göz kapaklarında şişkinlik ve açamama gibi şikayetlerin ortaya çıkacağına dikkat çeken Dr. Öztürk, bunun da ciddi ve kalıcı görme kayıplarına neden olacağını söyledi. Güneşten rahatsız olmayan kişilerin bile mutlaka güneş gözlüğü takması gerektiğini kaydeden Dr. Öztürk, "Yaşamımız için hayati önemi olan güneşin faydaları dışında etrafa ultraviyole (UV) ışınları geçmek gibi zararlı etkileri vardır. Bu zararlı ışınlar daha çok açık ve güneşli havalarda etkisini göstermektedir. Bu nedenle yaz aylarında güneş gözlüğü kullanmak şarttır. Güneşli ve güzel havaların insanların yaşama sevinci ve mutluluğunu artırdığı bilinmektedir. Bununla birlikte güneşe bağlı rahatsızlıkları olan da korunmak gerekmektedir. Güneş yanığı, güneş çarpması ve zararlı ultraviyole ışınlarından korunmak gerekmektedir. Güneşin yaydığı zararlı UV ışınlara karşı en güçlü koruyucu bariyer ozon tabakasıdır. Dünyamızda son yıllarda artan çevre kirliliği zararlı gazlar ve parfümeri kullanımı sonucu ozon tabakasındaki delik giderek büyümekte ve insan hayatını ve dünyamızı olumsuz yönde etkilemektedir. Ozon tabakasının delinmesi nedeniyle zararlı UV ve kısa dalga boylu güneş ışınlarının geçişi fazla olmaktadır. Bu zararlı ışınlara maruz kalma sonucu gözlerde katarakt ve makula dejenarasyon (sarı nokta hastalığı) adı verilen ciddi görme bozuklulukları meydana gelmektedir. Bilindiği gibi kataraktın tedavisi günümüzde kolay bir şekilde yapılmakta ve hastaların görmesini artırmaktadır. Buna rağmen zararlı UV ışınların etkisi sonucu 'Olugan Makula' yanıkları ciddi ve kalıcı görme kayıplarına yol açmakta ve tedavi mümkün olmamaktadır. Tedavide göze tetkikler ve lazer tedavisi yapılsa bile yüz güldürücü sonuçlar alınamamaktadır" dedi.

Gözlüksüz güneşe bakma sonucu tıpkı oksijen kaynağına gözlüksüz bakan kişilerde olduğu gibi gözlerde yanma, batma, kızarıklık, bulanma, ışıktan rahatsızlık, göz kapaklarında şişkinlik ve açamama gibi şikayetlerin ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Öztürk, "Ayrıca Pterjium ve Pingecula, halk arasında et büyümesi veya kuş kanadı denilen gözün iç beyaz kısmın göz bebeğine ilerlemesi olabilir. Bu hastalık karlı bölgelerde yaşayanlarda da sıklıkla görülebilmektedir. Gözlerimizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için güneş gözlüğü kullanmalıyız. Hatta güneşten rahatsız olmasak bile gözlük takmalıyız. Gözlük seçerken özellikle kaliteli ve markalı camları almalı, işportada satılan ucuz kalitesiz güneş gözlüklerinden uzak durmalıyız. Çünkü bu gözlükler sadece renkli olup, UV ışınların gelişini engelliyemez. Ayrıca bu gözlükler renkli camları nedeni ile gözbebeğini daha da büyüterek zararlı ışınların göze girişini artırmaktadır. Kaliteli güneş gözlüklerinin bir kısmı renklerinin etkisiyle UV ışınları süzmektedir. Ayrıca bu camlara imalat aşamasında benzotriazol adlı UV ışınları emici bir madde katılmaktadır. Gözü bozuk olan ve numaralı gözlük camı veya lens kullanan hastalar yaz aylarında UV koruyucu cam ve kontakt lensler tercih etmelidirler" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler