HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gribi, soğuk algınlığıyla karıştırmayın

Dr. Nevin Sarıgüzel Sar, griple soğuk algınlığının ayrı rahatsızlıklar olduğunu belirterek, birbirine karıştırılmaması gerektiğini ifade etti.

Gribi, soğuk algınlığıyla karıştırmayın

Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığıyla kendini gösteren halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalık olduğunu bildiren Dr. Nevin Sarıgül Sar, gribin ise ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrılarıyla seyreden bir virüs hastalığı olduğunu kaydetti.

Dr. Nevin Sarıgüzel Sar, gripten korunmanın yolunun hastalığı iyi tanımaktan geçtiğini belirterek, şu uyarılarda bulunuyor:

"Yaşlılarda (65 yaş ve üzeri), çocuklar (6-23 ay), kronik kalp ve damar hastaları, astım ve kronik bronşit olan, kronik böbrek hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alanlar ve gebeler riskli grup olarak tanımlanmaktadır. Özellikle bu grupta grip çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır."

GRİP NASIL BULAŞIR?

Gribin influenza virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olduğuna değinen Dr. Sar, bu virüsün çok kolay ve hızlı bulaştığını söyledi. Dr. Sar, "Grip hastalık belirtileri başlamadan 1 gün önce ve belirtiler başladıktan sonra 5 güne kadar bulaştırılır. Çocuklarda ise belirtiler başladıktan sonra 1 hafta veya daha uzun süre bulaştırıcılık devam eder" dedi.

BELİRTİLERİ

Hastalığın aşırı ateş, halsizlik, baş ağrısı, şiddetli kas ağrısı ve kuru öksürük şikayetleriyle başladığını hatırlatan Dr. Sar, şöyle devam etti:
"Bazen boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması gibi belirtiler de eklenebilir. Çocuklarda daha sıklıkla olmak üzere karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal de görülebilir. Yüksek ateş, şiddetli kas ağrıları ve aşırı halsizlik nedeniyle 3-7 gün gibi bir süre yatak istirahatı gerekmektedir. Yaklaşık bir hafta içinde belirtiler kaybolmakta, ancak birkaç hafta halsizlik ve öksürük devam edebilmektedir."

TEDAVİSİ

Dr. Sar, grip tedavisinde kesinlikle antibiyotik kullanılması gerektiğini bildirerek, tedavide yatak istirahatı yapılması, bol sulu gıdalar tüketilmesi ve ateş düşürücü, ağrı kesici ilaç alınması yönünde uyarıda bulundu.

GRİPTEN KORUNMANIN YOLLARI

Gribi önlemek için zamanında aşı yaptırmak gerektiğini vurgulayan Dr. Nevin Sarıgüzel Sar, aşı için en uygun zamanın Ekim - Kasım ayları olduğunu belirtti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler