HABER

Guantanamo esirleri ilk kez konuştu

WASHINGTON (İHA) - ABD'nin Küba'daki Guantanamo esir kampında hapis kaldıktan sonra salıverilen İngiliz vatandaşı eski mahkumlar dün ilk kez yaşadıklarını ABD halkıyla paylaştılar.

İngiltere'nin başkenti Londra'dan video konferans sayesinde Washington'daki George Washington Hukuk Fakültesi kampusunda yapılan toplantıya canlı bağlanan eski Guantanamo esirleri yaşadıklarını anlatırken zaman zaman güldürdüler zaman zaman ise dinleyenleri üzüntüye boğdular. Anayasal Haklar Merkezi (CCR) tarafından düzenlenen "Guantanamo'dan Sesler" başlıklı konferansa Şefik Resul, Asif İkbal, Tarık Dergül ve Ruhal Ahmed isimli İngiliz vatandaşı eski mahkumlar katıldı. Şefik Resul yaşadıklarını "Çok zor anlar geçirdik. Kamp X-ray hayvanat bahçesinden farksızdı. 24 saat boyunca bir kafesin içinde, açık havada bekletiliyorduk. 24 saat gözetim altındaydık" diye anlattı.

Resul, yaşadıklarına daha fazla tahammül edemediği için bir müddet sonra ABD askerlerinin ne suçlamada bulunursa kabul ettiğini söyledi. "Üç ay hücrede izolasyon altında kaldım. Çıldırmak üzereydim" diyen Resul, suçlamaları kabul ederek izolasyondan kurtulduğunu söyledi.

Tunus asıllı İngiliz vatandaşı olan ve konferans sırasında yüzünün görünmesini istemeyen Tarık Dergül ise, "Guantanamo'da sorgulama diye bir şey yok. Bir grup çoluk çocuk aptalca sorular soruyor, aptalca yorumlarda bulunuyor" diyerek ABD'li askerlere çattı.

Kendisine sorgulama sırasında, 'en favori renginin' dahi sorulduğunu belirten Dergül, "Bütün açlık grevleri Kuran'a saygısızlık yapılan olaylara tepki içindi" diye konuştu.
Eski mahkumlar, ezan vakti ABD askerlerinin yüksek sesle yabancı müzik çaldıklarını ve abdest almalarını önlemek için suların kesildiğini belirttiler.
Eski mahkumlar Guantanamo'da tutuldukları 2 yıl boyunca haklarındaki suçlamalar ile ilgili bilgilendirilmedikleri belirtirken İngiliz hükümetinin kendilerine hiç bir şekilde yardım etmediğini ifade ettiler.

Guantanamo'dan sonra İngiltere'ye dönüşlerinde eski yaşadıkları mahallelerde yaşayamadıklarını belirten konuşmacılar, ailelerinin sürekli ölüm tehdidi aldığını ve İngiliz hükümetinin kendilerini korumak için hiç bir girişimde bulunmadığını belirttiler. Pakistan asıllı olan Resul, İkbal ve Ahmed İngiltere'nin Tıpton kasabasında "Tıpton Üçlüsü" olarak biliniyor. Üç genç adam yaşadıklarının anlatıldığı "Guantanamo'ya giden yol" adlı filmin de konusunu oluşturuyor. İngiliz yönetmen Michael Winterbottom ve Mat Whitecross tarafından çekilen film Berlin Film festivalinde Altın Ayı ödülüne layık görülmüştü. Filmin bu yaz ABD'de de gösterilmesi bekleniyor.

En Çok Aranan Haberler