Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Washington Times gazetesinde yayımlanan yazısında, Türkiye'nin, Ermenistan'ın ortak komisyon
konusunda olumlu cevap vermesini sabırsızlıkla beklediğini, ortak komisyonun üçüncü bir ülkeyi de kapsayabileceğini belirtti.
Gazetenin, günün makalesi kısmında, "Ermeni trajedisinin siyasileştirilmesi" başlığıyla yayımlanan yazısında Gül, Türk-Amerikan ilişkilerine ve Ermeni soykırımı iddialarına değindi.
Gül, ABD ile müttefiklerinin dünya genelinde kritik mücadelelerle karşı karşıya olduğu bir dönemde, ortak çabalarıyla muhtemelen Türkiye'den daha fazla ön plana çıkan bir ülke olmadığına dikkati çekti.
"Stratejik ortağımız, Irak ile Afganistan'da güvenliği sağlamaktan, kitle imha silahlarının artışını engellemeye, enerji kaynaklarının güvenliğine ve bölgemizde ve ötesinde terörizmle savaşa kadar birçok mücadele yürütüyor" ifadesini kullanan Gül, iki ülke ilişkilerinin, bölgede ve dünya genelinde istikrarı korumak açısından taşıdığı önemi vurguladı.
Gül, sorgulanan tarihi dönemin, Birinci Dünya Savaşı'nın zalimliklerinin ortasında, tarafların acı çektiği 1915 yılı olduğunu, Osmanlı İmparatorluğunu oluşturan Türkler, Ermeniler ve diğer topluluklar arasında kuşaktan kuşağa birçok kendine özgü hikaye dillendirildiğini belirtti.
Çok sayıda parçadan oluşan siyaset tarihi ile o karmaşık dönemin dinamiklerinin halen tam olarak idrak edilemediğini ifade eden Gül, kaybedilen her canın değeri bulunduğunu, aynı dönemde ölen Türklerin ve Müslümanların durumuna değinilmemesinin üzücü bir gerçek olduğunu kaydetti.
Gül, trajediyi başlarına gelen bir soykırım gibi gösteren Ermeni iddialarıyla ilgili olarak, uluslararası hukuk açısından bakıldığında sualin, Osmanlı yönetiminin tamamen veya kısmen yok etme konusunda sistemli ve planlı bir devlet politikası izleyip izlemediği olduğunu belirtti.
Cevabın ancak, o dönemi tarafsız şekilde değerlendirme yetisine sahip tarihçiler tarafından, mümkün olan başlıca kaynaklardan geniş kapsamda faydalanmalarına olanak tanınmasıyla verilebileceğini yazan Gül, Türkiye'nin bu amaçla tarihçilerden oluşan ortak bir komisyon kurulması ve o dönemde neler olduğunun ortaya çıkarılması için 2005 yılında Ermenistan'a teklif götürdüğünü hatırlattı.
Gül, "Türkiye, geçmişiyle yüzleşmekte zorluk çekmiyor. Askeri olanlar dahil tüm belgeler, uluslararası akademik topluluklara açık. Nitekim, Ermenistan'ın
elindeki önemli belgeler değil. Sabırsızlıkla Ermenistan'ın olumlu cevap vermesini ve ortak komisyon kurulmasını kabul ettiğini açıklamasını bekliyoruz.
Bu araştırmayı yapmak için diğer taraflarla da çalışmaya hazırız" ifadesini kullandı.