ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB sürecindeki eksikliklerinin farkında olduğunu belirterek, "Önemli olan kararlı olmak, zorlukları aşabilme kapasitesi ve gücünün bizde olduğunu herkese göstermektir" dedi.
Gül, Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Rehn ile son bir yıl içindeki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.
Bir yıl içinde çok önemli şeyler olduğunu ifade eden Gül, Türkiye'nin AB ile tarama sürecinin başarılı şekilde götürüldüğünü belirtti.
Gül, şöyle devam etti: "3 ekimde tamam her şey bitmiştir demedik, esas yapılacak işler bugün başlıyor dedik. Müzakere sürecinin Türkiye'nin transformasyonu olduğunu söyledik. Türkiye'nin yenileşme, standartlarını her seviyede AB ülkelerinin seviyesine çıkartma süreci olduğunu söyledik. Bu konuda önemli çalışmalar yaptık."
TBMM ve bakanlıklar bu süreçte çok çalıştığını ifade eden Gül, "Ama hala yapacaklarımız var, bunun farkındayız. Önemli olan yapacaklarımızın ve noksanlıklarımızın farkında olmamızdır" diye konuştu.
3 ekimden bu yana Türkiye'nin ekonomik olarak dünyada cazibe haline geldiğini belirten Bakan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Müzakere sürecinin başarılı şekilde geçmesi ve neticede Türkiye'nin bu transformasyonu başarılı bitirmesi, sonunda her bakımdan çok daha güçlü ve zengin bir Türkiye'nin, demokratik yapılarıyla çok daha sağlamlaşmış bir Türkiye'nin ortaya çıkması önce Türkiye'nin ve Türk halkının çıkarınadır, daha sonra da Avrupa ve dünyanın çıkarınadır. Başta komisyon olmak üzere tüm üye ülkelerin Türkiye'ye bu konuda yapıcı destek vermelerini bekliyoruz."
Rehn'in Ankara temaslarında devamlı olarak TCK'nın 301 maddesinin değiştirilmesi ya da kaldırılması konusunu gündeme getirmesi hatırlatılarak, söz konusu maddeye ilişkin bir değişiklik yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Gül, şunları kaydetti:
"Daha yapacak işlerimiz çok dediğim de, önümüzde uzun bir müzakere süreci var, bunun için de Türkiye'nin bütün standartlarını yükselteceğiz, hepimizin şikayet etiği Almanya'da, İngiltere'de bu iş böyle de Türkiye'de niçin böyle değil dedikleri, sağlıktan eğitimden tutun da çevre kirliliğine kadar insan hayatını kolaylaştıran her şeyi, bütün bunların değiştirilmesi anlamında söyledim."
Demokratik ve siyasi reformlar anlamında da yapılacakların olduğunu ve bunların yapıldığını söyleyen Gül, şöyle devam etti:
"Biz Türkiye'de bir fikrin arkasında şiddet, şiddeti teşvik yoksa bu fikir kötü bir fikir de olabilir, sevmediğimiz,hatta nefret ettiğimiz bir fikir olabilir, bu söylenebilir, konuşulabilir. Bu konuda gerekenleri yapmak için bir çok çalışma var. Ama burada ucuz şöhret olmanın yolları da çok var, sadece Türkiye'de değil dünya çapında. Eğer bunlara iyice bakıp, bunlar Türkiye'nin lehine mi aleyhine mi, insan gerçekten üzülüyor Türkiye bunların hiçbirini haketmemiştir. Bunları düzeltmekle ilgili yapılacaklar varsa bazı adımlar atılabilir bunlara da hükümet içinde bakıyoruz."