Bakü (AA)- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulmasını engelleyen sorunlar ortaya çıktığını belirterek, "Bugün bulunduğumuz noktaya gelinmesinden Türkiye'nin sorumlu olduğunu düşünmüyorum. Bu durumdan hoşnut olduğumuzu söyleyemem" dedi.
Azerbaycan Milli Meclisine hitap eden Gül, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin siyasi, iktisadi, diplomatik, enerji, ticaret, eğitim, kültür ve iletişim gibi çok boyutlu ve zengin bir dokusu olduğunu söyledi.
Çağımızda kalıcı bir refah ve istikrarın ancak demokrasi koşullarında sağlanabileceğini belirten Gül, Azerbaycan'ın demokratik yapısını güçlendirmek ve insan hakları standartlarını yükseltmek için samimi bir çaba içerisinde olduğunu ifade etti. Gül, Azerbaycan'ın bu yöndeki çabalarının devamını kuvvetle desteklediklerini kaydetti.
-Ermenistan ile ilişkiler-
Türkiye ve Azerbaycan'ın Ermenistan ile ilişkilerine de değinen Gül, şunları söyledi:
"Türkiye, Ermenistan Cumhuriyeti'ni 16 Aralık 1991'de tanımıştır. Karadeniz'e sahili olmadığı halde Ermenistan'ı Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na davet etmiştir. Buna rağmen, Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulmasını engelleyen sorunlar ortaya çıkmıştır. Bugün bulunduğumuz noktaya gelinmesinden Türkiye'nin sorumlu olduğunu düşünmüyorum.
Bu durumdan hoşnut olduğumuzu söyleyemem. Zira bölgemizin huzur ve istikrarı açısından, bölgedeki tüm ülkelerin birbiriyle ikili ve çok yönlü düzeyde iyi komşuluk ilişkileri içinde bulunmalarının gerekli olduğuna inanıyorum.
Ermenistan'ın bir yandan komşusu Türkiye'ye karşı hasmane davranışlar içinde bulunmasının, bir yandan da diğer komşusu Azerbaycan'ın topraklarını işgal altında tutmasının bugünkü durumun sebebi olduğunu artık tüm dünya görmelidir.
Ermenistan'ın tarihin yargılanmasını tarihçilere bırakması gerektiği şeklindeki görüşümüzde hiçbir değişiklik olmadığını, paylaşılmış tarihimizin birlikte incelenmesi için oluşturulmasını önerdiğimiz Ortak Tarih Komisyonu teklifimizin halen geçerliliğini koruduğunu bir kez daha vurgulamak isterim.
Ermenistan 1915 olaylarının yorumlanmasını başka ülkelerin parlamentoları nezdinde takip etmeyi sürdürdükçe ilişkilerin normalleşmesiyle ilgili bir gelişme beklenmemelidir. Bölgedeki projelerin barış, işbirliği, istikrar ve iyi komşuluk ilişkilerine saygı duyan diğer ülkelere de açık olduğunu Ermenistan yöneticilerinin de
anlamaları gerektiğini düşünüyorum."