ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'de Amerikan düşmanlığı olduğu yönündeki tartışmalara son noktayı koydu. Gül, "Amerikan düşmanlığı Türkiye'de abartılı bir konu doğrusu. Ben Türkiye'de Amerikan düşmanlığının olduğuna inanmıyorum. Yok böyle birşey" dedi.
Dışişleri Bakanı Gül, AK Parti'nin 'Türkiye Bülteni' adlı dergisine Türkiye - ABD ilişkilerini değerlendirdi. Türkiye ile ABD'nin stratejik müttefik olduğunu belirten Gül, son ABD gezisiyle iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ve müttefikliğin bir kez daha vurgulandığını, pekiştirildiğini kaydetti. Türkiye'de Amerikan düşmanlığı konusunun abartıldığını vurgulayan Bakan Gül, "Ben Türkiye'de Amerikan düşmanlığının olduğuna inanmıyorum. Yok böyle birşey. Amerikan politikalarına karşı fikirler var, bu da gayet normaldir. Dünyanın her yerinde var. Avrupa'da, Fransa'da, ABD'de var. Dolayısıyla politikaları tenkit etmek, politikalar hakkında farklı görüşler ihtiva etmek bunlar farklı, bunlar normal de. Ama bizatihi bir Amerika, Amarikan düşmanlığı demin söylediğim gibi sözkonusu değil Türkiye'de" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin geçmişinde yabancı düşmanlığı ve antisemitizm olmadığını kaydeden Gül, dünyada katliama uğrayan Yahudilerin, Türklerin himayesine sığındığını vurguladı. Yüzyıllarca farklı görüşlere, inançlara sahip insanların Osmanlıların yönetiminde yaşadığını ifade eden Gül, "İstanbul'da sinagoglar, camiler, kiliseler aynı anda yapılabilmiş. Dolayısıyla bizim zaten dokularımızda bu tip şeyler sözkonusu değil" dedi.
İslam düşmanlığı ile ilgili tartışmalara da değinen Dışişleri Bakanı Gül, bazı ülkelerde yayılan bir İslam düşmanlığı olduğunu, bu konunda ABD'de yapılan görüşmelerde gündeme geldiğini bildirdi. ABD'nin bugün dünyada tek süper güç olduğunu, ekonomik, askeri, politik güç açısından büyük bir ülke olduğunu dile getiren Gül, Türkiye ile ABD arasındaki 50 - 60 yıllık ilişkinin temelinde demokrasi, insan haklarına saygı, serbest piyasa ekonomisi, yönetimlerde şeffaflık, kadın - erkek eşitlikleri,
siyasetçilerin halklarına hesap verebilmeleri, din özgürlüğü, insanların düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilme özgürlüğü gibi ortak değerlerin oturduğunu belirtti.
Bakan Gül, bu ortak değerlerin ilişkilerin daha sağlıklı sürdürülmesinde önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Gül, iki ülke arasında farklı görüşler olmasının da doğal olduğunu vurguladı.