(ANKA) – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada laiklik ilkesinin yeni anayasada korunacağını vurgularken "Din ve devlet işleri ayrıdır ve ayrı olmaya devam edecektir" dedi.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'nu hitap eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, burada yaptığı konuşma Türkiye'de demokrasi ve insan hakları yolunda büyük bir ilerleme sağladığını belirtti ve reform sürecinin devam edeceğinin altını çizdi.
Gül, Avrupa Konseyi standartlarının vazgeçilmez olduğunu da vurgularken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bireysel özgürlüğüne katkı yaptığını söyledi ve Mahkemenin kaynaklarının artırılmasına destek verdi.
-LAİKLİK İLKESİ KORUNACAK
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'nin de bulunduğu oturumda, konuşmasından sonra parlamenterlerin çok sayıda sorularını da yanıtlayan Gül, "Laiklik vizyonunuz nedir?" yönündeki bir soruyu yanıtlarken anayasa çalışmalarının yapıldığını belirterek yeni anayasada Türkiye'nin, "demokratik laik ve hukuk devleti özelliğinin korunacağını" söyledi.
"Din ve devlet işleri ayrı ve ayrı olmaya devam edecektir" diyen Gül, Türkiye'nin gittiği istikametin belli olduğunu belirterek "Hiç kimsenin kaygısı olmaması gerekir" şeklinde konuştu.
-"PKK K. IRAK'I BARINAK OLARAK KULLANMAYA DEVAM EDİYOR"
Abdullah Gül, konuşmasında Irak'ın istikrara kavuşmasının bölge ve komşu ülkeler için taşıdığı önemi vurgularken "Irak'ın bölünmesi en kötü senaryo. Bu yönde bir alternatif olmalı" dedi.
Irak'taki durumun Türkiye'nin güvenliğini etkilediğini de ifade eden Gül, "PKK, Kuzey Irak'ı barınak olarak kullanmaya devam ediyor" dedi. Gül, Şırnak saldırısına da dikkat çekerek saldırıda işçilerin öldürüldüğüne işaret etti.
Türkiye'nin AB müzakerelerini sürdüren bir ülke olduğunu belirten Gül, Türkiye'de farklı sosyolojik gerçekler ve kültürlerin olduğunu, bunların zenginlik olarak gördüklerini vurguladı.
Daha önce yasak birçok şeyin artık yasak olmadığını da örnekleri vererek ifade eden Gül, "Kültürel farklılıklar ayrışmaya gerekçe olamaz" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Abdullah Öcalan'ın İmralı'daki cezaevindeki koşullarının sorulması üzerine Avrupa Konseyi İşkence Önleme Komitesi'nin rutin bir biçimde incelemelerde bulunduğunu anımsatarak "Yanlış muamele söz konusu değil" şeklinde konuştu.
-YÜZDE 10 BARAJ
Abdullah Gül, bir soru üzerine 10'lük barajın şu anda Türkiye'de geçerli olduğunu belirterek "Onu hepimiz kaldırmak istiyoruz" dedi. Buna karşın barajın istikrar sağlanması için getirildiğini anlatan Gül, baraja karşın Türkiye'deki son seçimlerden sonra tüm görüşlerin TBMM'de temsil edildiğini kaydetti. Gül, daha ilerde barajın değiştirilmesi gerektiği inancını dile getirdi.
-ERDOĞAN'I SAVUNDU
İfade özgürlüğü ile ilgili bir soruyu soran bir parlamenterlerin Başbakan Erdoğan'ın bazı yazar ve çizerlere açtığı davalara dikkat çekmesi üzerine Gül, ifade özgürlüğünün demokrasinin temel kurallarından biri olduğunu belirterek "Türkiye ‘de şiddeti desteklememek, övmemek şartıyla her türlü fikir ifade edilebilir" dedi.
Düşüncesini dile getirdiği için Türkiye'de halen hiç kimsenin cezaevinde olmadığına işaret eden Gül, buna karşın "İfade özgürlüğü başkasına hakaret etme hakkı vermez" diye konuştu.
Kendileri hakaret edilen insanların mahkemeye başvurma haklarının bulunduğunu belirten Gül, bu tür davaların ceza değil, tazminat davaları şeklinde açıldığını kaydetti.
-"ERMENİ SOYKIRIMI", HRANT DİNK
Abdullah Gül, diğer bir sorununun karşısında Birinci Dünya Savaşı döneminde Anadolu'da yaşanan durumu anlattı ve "Ermeni soykırımı" iddialarının propaganda malzemesinin yapılmasının yanlış olduğunu söyledi.
Türkiye'nin tarihçilerden oluşan ortak bir komisyonun kurulmasını önerdiğine dikkat çeken Gül "Türkiye, bundan başka ne yapabilir?" diye sordu.
Gül, Hrant Dink'in öldürülmesinden büyük bir üzüntü yarattığını, Türk halkının büyük tepki gösterdiğini belirterek katilinin hemen yakalandığına dikkat çekti.