HABER

Gül'den Suriye'ye dış müdahale yorumu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'ye yönelik bir dış müdahaleyi doğru bulmadığını belirterek, böyle bir eylemin "istismara çok açık" olduğunu söyledi.

Bugün Kartaca Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye'ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gül, "Suriye'de olayların, değişimin nasıl olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. Ama bölgenin dışındaki güçlerin, bölgeye müdahalesini doğru bulmuyoruz. Çünkü bunlar istismara çok açıktır, bunlarla ilgili çok şüpheler sözkonusu olabilir. O bakımdan bölgenin kendisinin bu işi halletmesini daha doğru buluyoruz" dedi.

"SURİYE'DEKİ BASKICI REJİMİN DEVAM ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Suriye'de yaşananlar karşısında duyarsız kalmanın mümkün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu bakımdan Tunus'un, Suriye ile ilgili ilk uluslar arası konferansa ev sahipliği yapmasını büyük bir takdirle karşılıyoruz" diye konuştu.

Gül, "Hiçbir rejim zulümle, baskıyla, diktatörlükle baki olamaz, devam edemez. Hele bugünkü çağda, hele hele Akdeniz'in kıyısında bu mümkün değil. Dolayısıyla Suriye'deki bu baskıcı rejimin devam etmesi mümkün değil. Halkın meşru taleplerine karşı orduyu kullanmak, silah kullanmak ve kan dökmek artık ülke içi problem olmaktan çıkar, dünyanın problemi haline gelir. Ve bugün de böyle olmuştur" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE ARAP LİGİ İLE BÜYÜK BİR DAYANIŞMA İÇERİSİNDE"

Türkiye'nin, Suriye'de değişimin gerçekleşmesi için yoğun çaba harcadığını ifade eden Gül, "Fakat maalesef yönetimin inisiyatifiyle bunun mümkün olmayacağını gördükten sonra Türkiye, halkın yanında olduğunu açık bir şekilde ilan etmiştir. Bundan sonra da Arap Ligi ile büyük bir dayanışma içerisinde Suriye'deki değişimin gerçekleşmesi için uğraşmaktadır" dedi.

Tunus'ta 24 Şubat'ta gerçekleştirilen ilk uluslar arası konferansın ardından, belli bir sürenin geçmesini beklediklerini kaydeden Gül, Türkiye'de gerçekleştirilecek ikinci toplantının vakit geçmeden yapılmasının "Tunus toplantısının faydalı olmasını temin etmeyeceğini" ve bunun "vakit israfı" olacağını belirtti.

Gül, "Dolayısıyla bu süre içinde bazı olaylar olgunlaşıyor. Yeni durumlar ortaya çıkıyor. Önümüzdeki birkaç hafta için de, yakında bu toplantı da yapılacak" dedi.

Türkiye'nin Suriye konusunda uluslar arası camiada bir ayrılığın, iki bloğun ortaya çıkmasına fırsat vermeyecek şeklide, önde gelen herkesi toplantıya davet etmek istediğini dile getiren Gül, Tunus'taki toplantıya katılmayan Rusya ve Çin'in de Türkiye'deki konferansa gelmesini umduklarını söyledi.

Gül, son dönemde gerginleşen Fransa-Türkiye ilişkilerinin Suriye konusuna yansımasına ilişkin bir soruya ise "Fransa ile olan ikili ilişkilerimiz ayrı, bu ise ayrı bir konu" cevabını verdi.

TÜRKİYE İLE TUNUS ARASINDA İKİLİ ANLAŞMALARA İMZA ATILDI

Bu arada, Gül ve Merzuki'nin düzenlediği ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında çeşitli sahalarda işbirliği anlaşmalarına imza atıldı.

Bilim, teknoloji, ulaştırma ve turizm alanındaki anlaşmalara Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz imza attı.

İHA

En Çok Aranan Haberler