ANKARA (İHA) - Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Derviş Günday, klimalı ve koruma kabinli taksiler için Maliye Bakanlığı'na 3 kez yazı yazdıklarını, ancak cevap alamadıklarını belirterek, "Maliye Bakanlığı vergi gelirlerinde düşüş olacağını hesaplıyor. Oysa bu konuda Maliye hesap hatası yapıyor" dedi.
Günday, yaptığı açıklamada, taksici cinayetlerinin çekilmez bir noktaya geldiğini belirterek, "Ülkemiz genelinde, şehir içi yolcu taşımacılığı sektöründe önemli bir kamu hizmeti ifa eden 90 bin civarındaki taksi otomobillerinin çoğu, ekonomik ömürlerinin sınırında, normalin üzerinde yakıt ve yedek parça tüketen araçlardan oluşmaktadır. Diğer taraftan ise her gün gazeteler ile televizyon kanallarında, kimi taksici meslektaşlarımızın öldürüldüğü, dövülüp araç bagajına kilitlendiği, paralarının gasp edildiği haberleri sıklaşmaya başladı" ifadesine yer verdi.
Taksici cinayetleri ve gasplar nedeniyle, yapmış oldukları çalışmalar sonucunda, söz konusu taksi otomobillerinin yenilenmesi suretiyle, müşterilere daha konforlu hizmet verilmesinin ve taksicilerin can ve mal güvenliğinin sağlanmasının mümkün olacağının altını çizen Günday, almış oldukları acil bir şekilde şoför koruma kabinli araç modeline geçilmesi kararı doğrultusunda taksi otomobilini yenilemek isteyen taksici esnafına 24-36 ay, gerektiğinde 64 ay gibi uzun vadeli ve düşük faizli kredi temini için bazı bankalarla anlaşmaya vardıklarını, bu anlaşmalara ilişkin protokollerin imza aşamasına geldiğini açıkladı.
Klimalı ve koruma kabinli taksilerin acilen çıkarılacak kanunla taksicilerin hizmetine sunulması gerektiğini ifade eden Günday, şunları kaydetti:
"Bugün trafikte seyreden taksi otomobillerinin genel durumu pek de iç açıcı değil. Yalnızca seyahat konforu açısından değil, şoförün güvenliği yönünden de son derece yetersiz olan eski model araçlardan oluşan ticari taksi filomuzun yenilenmesi ve özellikle turizm yönünden sakınca yaratan bu duruma bir çözüm bulmamız gerekiyor. Aracında saldırıya uğrayarak öldürülen meslektaşlarımızın sayısı da şuan 100'ün üzerindedir. Hem bu katliama artık bir son vermek, hem de eski araçların yenilenmesi suretiyle turizme katkı sağlamak bağlamında hazırladığımız 'Koruma Kabinli ve Klimalı Taksi' projemiz maalesef sağır duvarlara çarpıyor."
TŞOF Genel Başkanı Günday, konuyu defalarca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a ilettiklerini de belirterek, "Müteaddit defalar bizzat başvurarak projemiz için ilgi ve destek talep ettim. İstediğim destek de öylesine aman aman bir şey değil. Daha önce Sayın Süleyman Demirel'in başbakanlığı döneminde ticari araçlar için bir defaya mahsus olmak üzere getirilen ÖTV ve KDV muafiyetinin bir kez daha uygulanmasını istiyoruz. Yaptığımız hesaplamalara göre yaklaşık 35 bin taksi otomobilinin yenilenmesi dolayısıyla Maliye'nin elde edeceği motorlu taşıtlar vergisi artışı, ÖTV ve KDV muafiyetinin doğuracağı vergi kaybını fazlasıyla aşıyor" açıklamasında bulundu. Açıklamasını, "Otomotiv sektörünün ve yan sanayinin üretim ve iş hacmindeki artışın istihdama katkısı da olayın bir başka olumlu boyutu. Ama nedendir bilinmez, ülkemiz için çok yönlü yararları olacak bu projeye hükümet yetkililerinin destek ve ilgisini bir türlü sağlayamadık" şeklinde sürdüren Günday, Maliye Bakanlığı'nın bu konuda derinlemesine bir çalışma yapmadığını ifade etti.
Günday, "Bu araçlar değişmez ise, Maliye Bakanlığı tahsil etmeyi düşündüğü ÖTV ve KDV 'den kasasına 1 YTL dahi sokamayacakken üstüne bir de vergi kaybı bile olacaktır. Şöyle ki, mevcut taksilerin çok büyük çoğunluğu yerli yapım olan 10 ve 15 yaşındaki araçlardan oluşmaktadır. Bu araçlar için 2005 yılında ödenecek toplam motorlu taşıtlar vergisi rakamının kaba bir hesabı 15 milyon YTL civarında olacağı tahmin edilmektedir. Yeni araçların ise 2005 yılında ödenecek motorlu taşıtlar vergisi toplamının 110 milyon YTL civarında olacağı düşünülmektedir. Maliyenin yalnızca Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden kazancı yaklaşık 95 milyon YTL'dir. Diğer taraftan otomobil üreticilerinin ifadelerine göre yeni araçların satış fiyatının yaklaşık (ÖTV ve KDV hariç) 22 bin YTL civarında olacağı beklenilmektedir. Bu da 35 bin araçta toplam 770 milyon YTL gibi bir meblağı bulmaktadır. Yani üretici ve bayilerin 2005 yılı kurum kazançları 2 milyar YTL kadar artacaktır. Bu artıştan doğan kurumlar vergisi de ÖTV ve KDV indiriminin gerçekleşmemesi nedeniyle taksilerin yenilenmemesi durumunda maliyenin önemli bir kaybıdır" dedi.