HABER

Güneydoğu'nun ilk topraksız serası

ŞANLIURFA (İHA) - Harran Üniversitesi (HÜ) Tam Otomasyonlu Araştırma Geliştirme (ARGE) ve Uygulama Sera Kompleksi'nde topraksız üretim yapıldı.
Serada, toprak yerine kaya parçacıkları kullanılarak üretim elde ediliyor.

HÜ Ziraat Fakültesi öğrencilerine uygulamalı eğitim yaptırmak, Güneydoğu Bölgesi'ndeki üreticilere sera teknolojisini tanıtmak, monokültür tarım anlayışından farklı olarak işletmeye yeni ek gelir kaynağı sağlamak amacıyla açılan otomasyon sistemli serada, üretim yapılmaya başlandı. 3 bin metre karelik kapalı üretim alanına sahip olan seranın 7 bölmeli, yay çatılı tip seralar olduğu belirtildi. Isıtma, sulama gübreleme, havalandırma, serinletme, gölgeleme, sera içi ve dışı iklim parametrelerinin ölçümü ve kaydedilmesi gibi bir çok işlemin bilgisayar otomasyonuyla yapılıyor.

İleri teknolojinin kullanıldığı seranın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk olduğu bildirilirken, seranın ülkemizde kurulu olan ve benzer şekilde yüksek teknoloji kullanan seralar arasında da en iyiler arasına girebilecek özellikte olduğu kaydedildi.

Konuyla ilgili basın mensuplarına bilgi veren HÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali çullu, GAP alanı gibi büyük tarımsal potansiyeli olan bölgede ihtiyaç duyulan bir çok araştırma konusu olduğunu belirterek, "Günümüze kadar diğer kurumlarda olduğu gibi fakültemiz de bölge tarımsal sorunlarına çözüm getirecek bir çok araştırma yapılmıştır. Ancak son 5-6 yıl içerisinde fakültemiz öğretim elemanı sayısı ve niteliğinin artması sonucunda bölge tarımına hizmet edecek çok daha fazla araştırma ortaya koyulmaya başlanılmıştır" dedi.

HÜ Eyyübiye Kampusu'ndeki son teknolojik seralarda yetiştirilen salatalıklar daha sonra gelen davetlilere ikram edildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler