HABER

Halet Çambel son yolculuğuna uğurlandı

Türkiye'nin ilk açık hava müzesini kuran ve ülkemizi ilk defa olimpiyatlarda temsil eden ilk kadın sporcu ve Agahan Mimarlık Ödülü sahibi Nail Çakırhan'ın eşi Prof. Dr. Halet Çambel, toprağa verildi

Türkiye'nin ilk açık hava müzesini kuran ve ülkemizi ilk defa olimpiyatlarda temsil eden ilk kadın sporcu ve Agahan Mimarlık Ödülü sahibi Nail Çakırhan'ın eşi Prof. Dr. Halet Çambel, son yolculuğuna uğurlandı.

Arkeoloji alanında yaptığı çalışmalarla bilim dünyasına sayısız katkıda bulunan, Hititlere ait hiyeroglif yazılarını çözen, Türkiye'nin ilk açık hava müzesini kuran ve ülkemizi ilk defa olimpiyatlarda temsil eden ilk kadın sporcu ve Agahan Mimarlık Ödülü sahibi Nail Çakırhan'ın eşi Prof. Dr. Halet Çambel, son yolculuğuna uğurlandı. Halet Çambel için ilk tören Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde düzenlendi.

Arkeoloji dünyasının önemli isimlerinden İstanbul Üniversitesi (İÜ) Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halet Çambel için İÜ Edebiyat Fakültesi Şeref Holü'nde yapılan törenin ardından bir törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün çelenk gönderdiği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Beş gün önce İstanbul'daki evinde 98 yaşında yaşama veda eden Çambel için ilk tören Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, törende yaptığı konuşmada, Çambel'in Türk arkeoloji tarihine adını altın harflerle yazdıran çok değerli bilim insanı ve adam gibi kadın olduğunu söyledi. Barbarosoğlu, "Bilim camiasının başı sağolsun. Çok değerli bir hocamızı, bilim dünyasının çınarlarından efsane hocamızı yitirdik. Halet Hocamız, dünya çapında bir bilim insanı bir bilim çınarıydı. Türkiye'de ilkleri başlatmış çok doğal samimi bir insan ve liderdi. Son derece etik, insanı ve demokratik bir yapıya sahipti. Şimdi bizlere düşen onun savunduğu değerlere sahip çıkmak ve geleceğe taşımaktır. Yeni neslin Halet hocamızın çalışmalarından haberdar olmalarını sağlamalıyız. Halet Hoca, bir görev insanıydı ve bu ülkeyi çok severdi. Bu ülkenin çeşitli yerlerinde çok önemli ilkleri başlatmış ve çok önemli hizmetler yapmıştır” diye konuştu.

MSKÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ise, Çambel'in bilim dünyasının her zaman örnek aldığı bir şahsiyet olduğunu ifade etti. İnsanları ölümsüz yapan onların geride bıraktıkları olduğuna işaret eden Diler, "Hocamızın hepimiz için ayrı bir yeri var. O, arkeoloji bilimini Türkiye ve Anadolu'da yaygınlaştırmak için öncülük etmiştir” dedi.

Törene, Çambel'in yakınları ile MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, Muğla Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Kayı, İl Kültür Turizm Müdür Vekili Kaan Erge ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Atatürk Kültür Merkezi bahçesine getirilen Çambel'in cenazesi, dualarla defnedileceği Akyaka beldesine gönderildi.

Yaşamları boyunca özellikle Nail Çakırhan için oğlu gibi hareket eden işadamı Hamdi Yücel Gürsoy, gerek Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde gerekse Akyaka'da düzenlenen cenaze töreninde yaptığı konuşmada Muğlalılara sitem ederek, "35 yılı onlarla geçirdim. Onların yanında, onların okulunda okudum. Güzel şeyler ürettiler. 90'lı yaşlarında bile üretmeye devam ettiler. Örnek alınacak insanlardı. Artık onlar Akyaka'da yan yana yatan iki büyük değerimiz. Gelecek nesillere onları çok iyi anlatmamız lazım” dedi.

Törenin ardından Halet Çambel'in cenazesi ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından eşi Nail Çakırhan'ın yanında toprağa verildi. (İHA)

En Çok Aranan Haberler