SAMSUN (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Haluk Koç, Başbakanın gelişmelerden huzursuz, endişeli ve rahatsız olduğunu, kendisini eleştirenlere dava açtığını, herhalde tazminat zengini olmak istediğini belirterek, "Demek ki yolun sonu gözüktü, yokuş aşağıya gitmeye başladılar" dedi.
Haluk Koç, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP'den ihraç edilmesiyle ilgili de, CHP'nin içinde siyaset yapmak isteyenlerin partinin kurallarına uyması
gerektiğini ifade etti.
CHP Grup Başkan Vekili Prof. Dr. Haluk Koç, Samsun ve ilçelerinde yaptığı 2 günlük inceleme gezisini partisinin il başkanlığında milletvekilleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Konuşmasında hükümeti sert bir dille eleştiren Haluk Koç, Türkiye'de yolsuzluklarda işadamı, bürokrat ve siyasetçi üçgeni olduğunu, buna şeytan üçgeni dendiğini, yolsuzluğu kazımak ve bu şeytan üçgeninin en önemli bacağı olan siyaset bacağını kırmak gerektiğini söyledi. Koç, "Bunun için temel nokta milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasıdır. Bakanların, başbakanların önlerindeki soruşturma engellerinin kaldırılmasıdır. Yarası olan gocunur. Dokunulmazlıkların kaldırılmaması yönünde tavır koyanların demek ki yaraları var. Başbakan, önemli bakanlar, AK Parti üst yöneticileri ve milletvekillerinin üzerlerinde çeşitli fezlekeler var. Bu yolsuzluk dosyalarında geçen hukuksal ifadeler; kalpazanlık, evrakta sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, zimmetine para geçirme gibi suçlar var. Bu suçlar normal vatandaşlara yapılan suçlamalara olsa yargı onlara hemen işlem yapar" diye konuştu.
Gelecek dönemin Yüce Divan yolcularının şimdiden belli olduğunu dile getiren Koç, "Bunlar biletlerini almışlardır. Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan olarak da gelecek dönem yoğun bir mesai harcayacaktır. Adaylar ortadadır, sanıklar ortadadır. Hükümet şimdilik kendini sayısal çoğunluğuyla koruyabiliyor. Bu sayısal çoğunluk ilk seçimde milletin tokadıyla düşürülecek ve milletin tokadıyla gereği yapılacaktır. Başta CHP Genel başkanı olmak üzere CHP'li tüm milletvekilleri dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyor. Hükümet buna da müsaade etmiyor. Yani hükümet, CHP'nin arkasına saklanıyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin tek başına Demokrat Parti, Adalet Partisi ve Anavatan Partisi iktidarını gördüğünü, şimdi de tek başına AK Parti'nin iktidar olduğunu, ancak bunların hiçbirinin AK Parti kadar çabuk yaşlanmadığını anlatan Haluk Koç, iktidarın 2.5 yılda yaşlandığını, bunun dünya siyasi tarihinde olmadığını kaydetti.
Haluk Koç, AK Parti'nin bugüne kadar çıkardığı yasalardan her 10 yasadan bir tanesinin Cumhurbaşkanı tarafından yeniden görüşülmek üzere meclise göre gönderildiğini, her 7 yasadan birinin CHP tarafından birinin Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğünü, bunların çoğunda Anayasa Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini, bir kısmanı iptal ettiğini, bir kısmını da esastan görüşmeye devam ettiğini vurguladı.
Başbakanın, başbakan olmadan yurtdışına yaptığı bazı temaslarda verdiği sözler doğrultusunda Türkiye'yi haksız, hukuksuz bir sömürge savaşının içine sokmak istediğini iddia eden Koç, bunun için meclise tezkere getirdiğini belirterek, "Irak'ta bizim kardeşimiz olan on insanlara karşı bizim Mehmetçiklerimiz Amerika'nın yanında savaşa gideceklerdi. Başbakan bunu istedi. Şimdi hiç kıvırtmasın. Bunu yapacağını zannederek söz vermişti. Ama TBMM'de CHP'nin varlığını unuttu. 1 Mart günü CHP'nin mecliste attığı tokat hala Başbakanı kendisine getiremedi" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin aday olan diğer ülkeler ile eşit statüde, ek siyasi şart dayatılmadan Avrupa Birliği'ne üye olması gerektiğine işaret eden Koç, şöyle konuştu:
"Bu ek siyasi şartlarda; 'Güney Kıbrıs'ı tanıyacaksın, sözde Ermeni soykırımını tanıyacaksın' yazıyor. Şimdi formül arıyorlar. Başbakan, Dışişleri Bakanı imzalayamadı ve Beşir Atalay'a paraf ettirdiler. Yani Türkiye Ankara anlaşması dediğimiz anlaşmayı Güney Kıbrıs Rum yönetimin resmen tanıyacak şekilde adımı atmayı imzaladı. Şimdi geldi yumurta kapıya dayandı. Bu imza atıldıktan sonra TBMM'ye getirecekler. Ben şimdiden hükümeti uyarıyorum. Sayın Başbakan seni TBMM'de bir tokat daha bekliyor. Bu 1 Mart tokadından da daha ağır olacak. Bunu TBMM'ye uluslararası anlaşma statüsünde onaylanmak için getirdiğinde bu acı sürprizle de karşılaşacak."
İktidar partisinin üst yönetiminin bir zafiyet içinde olduğunu kaydeden Haluk Koç, şöyle devam etti:
"İçeride kaplan gibi gözüken, dışarıda kuzu olan, söz dinleyen bir Başbakan var. Başbakan kendisi hakkında eleştiride bulunanlara, her şeye dava açıyor. Başbakan huzursuz, Başbakan endişeli, Başbakan rahatsız gelişmelerden. Kendisini eleştiren tam 171 kişiye dava açmış. Bunlardan birisi benim. Başbakan tazminat zengini olmak istiyor. Başbakan, gerçekleri yüzüne vuranlardan rahatsız oluyor. Bu kötü bir manzaradır. Tahammülsüz bir Başbakan, demokratik bir sistem içerisinde eleştirilmekten hoşlanmayan bir Başbakan, demek ki yolun sonu gözüktü. Yokuş aşağıya gitmeye başladılar."
CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP'den ihraç edilmesiyle ilgili bir soruya da, "Her siyasi partinin, her kurumun olduğu gibi CHP'nin de kendi içinde kuralları var. Kendi disiplin kuralları var. CHP'nin içinde siyaset yapmak isteyenler bu kurallara uymak zorunda" şeklinde cevap verdi.