MALATYA (İHA) - Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Teşekkül oluşturarak uyuşturucu ticareti yapmak" iddiası ile yargılanan Hamit Bayram ve 2'si tutuklu 1'i gıyabi tevkifle aranan 3 kişinin yargılanmasına devam edildi. Hamit Bayram ve diğer 3 sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, tanık sıfatıyla 3 başkomiser ile 2 polis memurunun da ifadesini aldı.
Malatya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 7 Temmuz 2004 günü yapılan operasyonda Malatya'da gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü Van ilinde şoförü Hüsnü Özbuz ile birlikte kaçırılan Van eski milletvekili Mustafa Bayram'ın oğlu Hamit Bayram ve 3 diğer sanık hakkında Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "teşekkül oluşturarak uyuşturucu ticareti yapmak" iddiası ile açılan davanın 3. duruşması yapıldı. Duruşmaya Malatya E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Hamit Bayram, şoförü Hüsnü Özbuz ve Malatya'da uyuşturucu ticareti bağlantısı olduğu iddia edilen Ali Karakuş katıldılar. Dava kapsamında gıyabi tevkif müzakeresi ile aranan Şevket Yetiş'in ise aranmasına devam edildiği bildirildi.
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülün davada Hamit Bayram'ın şoförü olan Hüsnü Özbuz, "Hiç bir suçlamayı kabul etmiyorum. Benim bu suçla ilgili olarak hiç bir şekilde ifadem alınmadı. Yakalanmadan önce Van ilinden İstanbul'a gitmek için yola çıkmıştık. Van'dan gelirken Hamit Bayram araçta eroin içti" dedi.
Malatya Emniyeti'nde Hamit Bayram'ın üzerinde eroin çıkmadığını iddia eden şoförü Hüsnü Özbuz, mahkeme başkanının sorusu üzerine, "Hamit Bayram'ın üstü arandığında ben yanında değildim" diye konuştu.
Mahkemede tanık olarak dinlenen 2 kişi ise, Hamit Bayram ile uyuşturucu ticareti yapmak istediği iddia edilen ve suçtan dolayı tutuklu bulunan Ali Karakuş'un nakliye ve hayvan ticareti ile uğraştığını ileri sürdüler.
Mahkemede Hamit Bayram'ın gözaltına alınması esnasında görev yapan bazı Emniyet görevlileri de tanık sıfatı ile dinlendi. Mahkeme heyeti, 3 başkomiser ile 2 polis memuru dinlenirken, mahkeme başkanı sık sık, "Hamit Bayram'ın üzerinde uyuşturucuyu bulan görevli kim?" diye sordu. 5 emniyet görevlisinin operasyonun başlangıç ve bitiş saatini çelişkili olarak söylemeleri sonucunda mahkeme başkanı tarafından tekrar toplu halde huzura alınarak saat soruldu. Polisler, operasyonun bitiş saatini 7 Temmuz günü saat 03.00 ile 04.00 arası olduğunu söylediler.
Mahkeme başkanı, Hamit Bayram'ın üzerinde uyuşturucu bulunması ile ilgili aramayı kimin yaptığı ile ilgili sorusuna ise cevap alamadı. Polislere Hamit Bayram'a ifade tutanağına göre neden üzerinde uyuşturucu bulunması ile ilgili olarak soru sorulmadığı ile ilgili olarak mahkeme başkanının sorduğu soruya ise, "daha sonra ayrıntılı ifadenin alınacağı düşüncesi" nedeniyle esrarın ifade tutanağında yer almadığı kaydedildi.
Mahkeme başkanının Hamit Bayram'ın neden ifade tutanağını imzalamadığı ile ilgili sorusana ise verilen cevapta, "Hamit Bayram'ın ailesinin bu durumu duymasını istemediği için tutanağa imza atmadığı" şeklinde ifade yer aldı.
Sanık avukatları Serbülent Özavcı, Soner Gökçe, Bayram Özcan ve Mehmet Görgeç, müvekkillerinin atılı suçu işlediklerine dair yeterli delil bulunmadığı, eroinin ne şekilde ortaya çıktığının belli olmadığı, yakalama ve üst arama tutanaklarının çelişkilerle dolu olduğunu iddia ederek, her 4 zanlının da tahliye edilmesini talep ettiler.
Hamit Bayram'ın İstanbul Balıklı Rum Hastanesi'nde tedavi görmesi nedeniyle bu hastaneden, sanığın burada tedavi görüp görmediği ile ilgili evrakların istenmesine ve bu evraklar üzerinde yapılacak inceleme sonucunda Adli Tıp Kurumu'ndan raporunun alınmasının bu şekilde değerlendirilmesi kararlaştırıldı.
Mahkeme heyeti, Hamit Bayram, şoförü Hüsnü Özbuz ve Ali Karakuş'un tutukluluk halinin devamına, gıyabi tevkifle aranan Şevket Yetiş'in bu durumunun devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Bu arada, Hamit Bayram'ın avukatlarından Soner Gökçe, Hamit Bayram'ın İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesi işleminin ancak bazı belgelerin mahkemeye ulaşmasından sonra karara bağlanabileceğini belirtti.