İSTANBUL (İHA) - Hava Harp Okulu Komutanlığı'nda düzenlenen "Bilim Şenliği" renkli görüntülere sahne oldu. Harbiyeliler'in projelerinin sergilendiği şenlikte, uzaktan kumandalı mayın arama tankından dostu düşmanı ayırt edebilen mayınlara kadar çok sayıda proje dikkat çekti.
"Hava Harp Okulu Komutanlığı Bilim Şenliği", öğrencilerin hazırladığı insansız hava aracı, mayın arama robotu, dostu düşmanı tanıyabilen mayın gibi projeler büyük ilgi gördü. Üçüncüsü düzenlenen "Hava Harp Okulu Komutanlığı Bilim Şenliği", Hava Harp Okulu'nda düzenlenen törenle başladı. Hava Harp Okulu öğrencilerinin ilginç projelerinin sergilendiği Tümgeneral İhsan Esiner Amfisi'nde düzenlenen törende, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Yalçın Kaya, Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Abidin Ünal, Hava Harp Okulu Dekanı Yrd. Doç. Dr. Hava Kurmay Albay İsmail Birer, emekli orgeneraller ve çok sayıda davetli hazır bulundu.
Törende Hava Harp Okulu'nun tanıtım filminin ardından söz alan Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Abidin Ünal, öğrencileri başarılarından dolayı kutladı. Hava ve uzay gücünün teknolojinin en zirve noktasının hayat bulduğu bir saha olduğunu ifade eden Tümgeneral Ünal, "Bu nedenle teknolojiyi takip eden yöneten ve üreten bir kuvvet olmanın zorunlu olduğunun bilincindeyiz. Hava Harp Okulu bu yıl üçüncüsü icra edilen Bilim Şenliği'nin bilgi çağını en uygun seviyede yakalamak için tümü fen bilimlerinde olmak üzere 4 ana mühendislik dalında eğitim vermektedir. Bu bilim dallarına uzay ana bilim dalını da ilave etmeyi planlamaktayız" diye konuştu.
Konuşmanın ardından Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Yalçın Kaya, Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Abidin Ünal ve davetliler standları gezerek öğrencilerden projeleri hakkında bilgi edindi.
Elektronik, Bilgisayar, Havacılık Mühendisliği bölümü öğrencilerinin hazırladığı projeler arasında mayınların sadece düşmanlara aktif olması, dost kuvvetlere karşı etki göstermemesini sağlayan proje, gölge veya karanlık bir ortamda ışığa doğru yolunu bulan ışık takipçisi robot, optik sensörler yardımı ile yerdeki çizgileri takip edebilen mobil robot, bomba ve mayın bulan robot gibi çok sayıda proje yer alıyor.
Şenlik kapsamında 515 harbiye öğrencisi proje çalışma gruplarında görev alarak 7 aylık bir çalışmanın sonunda bir bölümü deneye dayalı, bir bölümü bilgisayar yazılımı, bir bölümü de poster sunumu şeklinde toplam 114 adet proje hazırladı. 7 Mayıs'a kadar sürecek Bilim Şenliği'nde gelecek yıllarda kullanıma girmesi beklenen ileri teknoloji silah sistemlerinin temeline oluşturacak robotlar, karmaşık harekat ortamında personele karar vermede yardımcı olabilecek optimizasyon ve simülasyon sistemleri, fosil yakıtların yerine kullanılabilecek alternatif enerji kaynakları, hava uzay platformlarında kullanılabilecek akıllı metaller, kritik görevlerde insan kaybını en aza indirebilecek insansız hava araçları, istihbarat temelli kullanıldığında son derece etkili olabilecek görüntü işleme ve yapay zeka sistemleri gibi öğrencilerin hazırladığı projeler sergileniyor.