HABER

Harran Ovası'nda tuzluluk sorunu

ŞANLIURFA (İHA) - Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Harran Ovası'nın halen tuzlulaşma tehdidi altında olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, GAP alanının en büyük ovası olan Harran Ovası'nın topoğrafik ve toprak yapısı olarak taban suyu birikimi ve tuzlulaşmanın oluşmasına uygun fizyoğrafiz özellikleri içerdiğini belirtti. Çullu, "GAP sulaması başlamadan önce de tuzluluk problemleri meydana gelmiştir. Tuzluluk problemi tamamen toprakta biriken fazla suyun etkisi sonucu oluşmaktadır. Harran Ovası'nda 1995 yılında başlayan sulama sonucunda, özellikle tahıl yerini önemli oranda pamuk bitkisine bırakmıştır. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Uzaktan Algılama Laboratuarı'nda uydu verileri kullanılarak yapılan çalışmalarda sulama sonrasında pamuk ekili alanlarda 3 kat artış ve tahıl ekim alanlarında 2 kat azalma meydana geldiği belirlenmiştir. Pamuk alanlarındaki artış ve yanlış sulama sonucunda ovada taban suyundan etkilenen alanlarda 1980 ve 2004 yılları arasında yaklaşık 5 kat artış meydana gelmiştir. Günümüzde DSİ'nin yaptığı çalışmalara göre ovada yaklaşık 50 bin hektar alanda drenaj sorunu bulunmaktadır. Taban sularındaki artış ile birlikte 1980 ile 2004 yılları arasında tuzluluktan etkilenen alanlarda yüzde 50 artış meydana gelmiştir. 2004 yılında Ziraat Fakültesi toprak bölümü tarafından yapılan haritalama çalışmaları sonucunda Ovada yaklaşık 15 bin hektar alanda tuzluluk sorunu bulunduğu belirlenmiştir. Yapılan drenaj çalışmaları sonucunda bazı tuzlu alanlar ıslah edilmiştir" dedi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mehmet Ali Çullu, Harran Ovası'nda sulama metodunun değişmedikçe, önümüzdeki kısa bir sürede Harran Ovası'nda sulanan alanların önemli bir bölümünün tuzluluk etkisi altına girerek, bitkisel verimde büyük kayıplar meydana geleceğini söyledi.

En Çok Aranan Haberler