HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hasankeyf kazıları sona eriyor

Hasankeyf kazıları sona eriyor

BATMAN (İHA) - Ilısu Barajı tehdidi altındaki Batman'ın antik kenti Hasankeyf'te, Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam başkanlığında gerçekleştirilen kurtarma kazılarında görev alan öğretim görevlilerinin ücret alamadıkları iddiasıyla Hasankeyf'i terk etmesi nedeniyle, kazıların belirlenen tarihten bir ay önce tamamlanacağı belirtildi.

Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, kazıları eylül sonuna kadar sürdürmeyi planladıklarını; ancak yaşanan durum nedeniyle kazıları ağustos sonunda tamamlayarak, ekim ayına kadar röleve ve restorasyon çalışmalarında bulunacaklarını kaydetti. Geçen seneye nazaran 1.5 kat iş yaptıklarını söyleyen Uluçam, bu yıl Zeynelbey Türbesi'nin doğu bölgesinde, İçkale'deki Büyüksaray'da, Dicle Nehri kenarındaki Osmanlı Hamamı'nda, Yamaç Külliyesi'nin kuzeyinde, Derik Kilisesi'nde ve seramik fırınlarında çalışma yaptıklarını ifade etti. Kazılarda halen 85 işçi ve yüksek lisans öğrencisinin çalıştığını dile getiren Uluçam, önemli eserlerin ortaya çıkarıldığını bildirdi. Ödenek konusunda sıkıntı yaşamadıklarını ifade eden Uluçam, Kültür Bakanlığı, GAP İdaresi ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kazılara 1 trilyon 400 milyar lira civarında kaynak aktarıldığını, 15 Haziran'da başlayan kazılarda bugüne kadar 200-250 milyarlık harcama yaptıklarını söyledi. Hasankeyf'te yaklaşık 50 derece sıcaklık altında çalıştıklarına dikkat çeken Uluçam, havaların serinlemeye başladığı bu dönemde kazıları sonlandırmak zorunda kalmaları nedeniyle üzgün olduğunu ifade etti. Kazı çalışmalarını erken bitirmelerinin iki nedeni olduğunu söyleyen Prof. Uluçam şöyle dedi:

"Birincisi hedeflediğimiz çalışmaları büyük ölçüde tamamlamamız; ikincisi ise uzun süreli çalışmalara göre bir ekibin oluşturulamaması ya da uzun süreli programa göre gelen ekip için imkan tanınmamasıdır. Bunun için ağustos sonunda arkeolojik kazılara son vermek durumunda kalacağız. Uzun programlı çalışmaya elverişli bir ortamı henüz oluşturamadık. Bu durum kazı ekibi olarak bizi değil, Kültür Bakanlığı ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nü ilgilendiren ve onların çözmesi gereken bir sorundur. Kazılarda çalışan uzmanlara ücret ödenmemesi nedeniyle en verimli zamanda çalışmaları bırakıyoruz. En önemlisi ise, Hasankeyf'e ayrılan ödeneğin harcamadan geri gönderilmesi pek uygun bir durum değil. Ilısu Barajı suları altında kalacak Hasankeyf'te kısa süreli çalışmalarla arkeolojik değerlerin ortaya çıkarılması mümkün değil. Gönüllülük esasıyla Türkiye'de kazılar ancak bir ay süreli olabilir. Gelecek sene de aynı sorunu yaşayacak olursak yapabileceğimiz iki şey var. Birincisi, anahtarı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teslim etmek, ikincisi ise bir aylık kazı çalışmalarını yürütmek. Bu durumda da Hasankeyf kazıları en az 30-40; hatta 50 yıl sürebilir."

Prof. Dr. Uluçam, öğretim görevlilerinin kazılarda ücretli görevlendirilmesi için gerekli birimlere rapor sunacağını vurguladı. Prof. Dr. Uluçam, üniversitelerde görevli uzmanların kazı çalışmalarında en fazla 15 gün çalışabildiklerini belirterek, "Uzmanların 15 günlük izinleri var. 15 günde rapor alarak bir ay çalışabiliyor. Bir aylık dönemi geçmesi durumunda maaşları kesiliyor. Hasankeyf'e gelen öğretim görevlileri buradan ücret alamadıkları gibi maaşlarının da kesilmesi durumuyla karşılaşınca görevlerini bırakıp gitti. Bu böyle devam ederse gönüllü öğretim görevlisi bulamayacağız" diye konuştu.

Öte yandan, Hasankeyf'te kazılar hala Zeynelbey Türbesi, hamam ve İçkale Büyüksaray'da devam ediyor.

Express


En Çok Aranan Haberler