SGK'dan "ilaç ve malzeme temini" açıklaması
1 Ocak'ta yürürlüğe giren ilaç ve malzeme tebliği üniversite hastanelerini kilitledi, sistem durma noktasına geldi. Tebliğ, yatan hastalar için gerekli ilaç ve tıbbi malzemelerin, hastalar tarafından değil, hastaneler tarafından temin edilmesini öngörüyor. Ancak özellikle üniversite hastaneleri ilaç ve malzeme sağlayamadığı için, gelinen noktada ortopedi, beyin, kalp gibi hayati ameliyatlar yapılamaz hale geldi.
Geçen yıl 15 Haziran'da, hastanelere hazırlıklarını tamamlamaları için 4 ay geçiş süresi tanıyarak başlatılan, ancak tepkiler üzerine 1 Ocak 2008'e ertelenen Sağlık Uygulama Tebliği, üniversite hastanelerindeki işleyişi altüst etti.
PROF. HANCI: OMURGA KIRIĞINA MÜDAHALE EDEMEYİZ Soruları yanıtlayan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Murat Hancı, vücutta bırakılan malzemeyi en fazla beyin cerrahlarının kullandığını, bu sistemle de en zor durumda kalanların kendileri olduğunu söyledi. Prof. Hancı, "Şu anda bir omurga kırığı gelse, tam bir facia yaşanır" diyerek şunları anlattı:
SGK'dan "ilaç ve malzeme temini" açıklaması
"Aslında olması gereken bir uygulama, ama altyapı oluşturulmadan geçildiği için kilitlenmiş durumdayız. Çünkü ihalelerin açılabilmesi için kağıt işleri bir türlü bitmiyor, barkot sistemine geçilmesi lazım, 6 aydır sürekli yazışıyoruz, ama gereken malzemeyi temin edemedik. Bir çok firma daha önceki ihalelerinden paralarını alamadıkları için ihaleye girmiyor."
PROF. ADIYAMAN: HAYATİ TEHLİKEYE MÜDAHALE EDEMİYORUZ
Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman da hayati tehlikesi olan ya da bir an önce müdahale edilmesi gereken hastalara müdahale edemediklerini söyledi:
SGK'dan "ilaç ve malzeme temini" açıklaması
"Özellikle ortopedi servisinde bazı ameliyatlar yapılamıyor. Çünkü firmalarla ihale yapamıyoruz, onun için her işlem gecikmeli oluyor. Mesela bugün bir protez gerekiyorsa bunun ihalesinin yapılması 15-20 günü bazen de 2 ayı buluyor. Bizim branşımızdan dolayı kullanılacak malzeme çok fazla, onun için ameliyatlar ya gecikiyor ya da hiç yapılamıyor. Hastanın sağlığı da riske atılmış oluyor. Yani hayati tehlikesi olan ya da bir an önce müdahale edilmesi gereken hastalara müdahale edemeyebiliriz. Diyelim ki bize bir omurga kırığı ya da kalça kırığı gelse şu anda müdahale edecek durumumuz yok."
9 EYLÜL'DE TEK SIKINTI İLAÇLI STENTTE
9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedef Gidener, "Biz hazırlıklıydık, iki ay önce uygulamaya başladık, o yüzden malzemelerimizi aldık" dedi ancak ilaçlı stentte sıkıntı yaşadıklarının da altını çizdi:
SGK'dan "ilaç ve malzeme temini" açıklaması
"Uygulamanın bu şekilde devam etmesi bizim için olumsuz değil. Tek olumsuzluğumuz kardiyoloji hastalarında kullanılan ilaçlı stentlerin ödenmemesi. Kalp damar hastalarına konan ilaçlı stentleri Sosyal Güvenlik Kurumu ödemediği için alamadık, bizim açımızdan da en önemli sıkıntı bu. Biz SGK ile konuştuk, heyet raporu ile birlikte bunu kullanmak istedik, İzmir SGK buna sıcak baktı ama Ankara kabul etmedi, bu da sıkıntı yarattı."