Dikkati sayesinde kan vermeye çalışan bayanın hayat kadını olmadığını fark eden hemşire, olası bir faciayı son anda önledi. Olay; 3 Eylül 2013 tarihinde Aydın Devlet Hastanesinde meydana geldi. Edirne Genelevinde çalıştığını ve Aydın Genelevine nakil olmak istediğini belirterek Aydın Halk Sağlığı İl Müdürlüğüne müracaat eden T.G. (31) isimli hayat kadını, bulaşıcı hastalık taşımadığını belgelemek ve nakil işlemlerini tamamlamak için Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Fuhuş Masasında işlemlerini başlattı. Düzenli olarak sağlık taramasından geçmesi gereken T.G., kayıt işlemlerini bizzat kendisi yaptıktan sonra kan vermesi için daha önce anlaştığı ve kendisine benzeyen bir kadını Aydın Devlet Hastanesi Kan Alma Servisine gönderdi.
BABA ADINI BİLEMEYİNCE KİMLİĞİ BIRAKIP KAÇTI
Beraberindeki bir erkekle kuyruğa giren kadın, sıra kendisine geldiğinde kan vermek için Hemşire Mukadder Şin karşısına oturdu. Karşısına oturan ve hayat kadını olduğunu iddia eden kadının fiziksel özellikleri bakımından hayat kadınına benzememesi, daha önceden de rutin kontrole gelen hayat kadınlarından kan alan Mukadder Şin dikkatinden kaçmadı. Kadından kimliğini isteyip alan Mukadder Ş, kontrol amacıyla kadına baba adını sordu. Telaşa kapılan kadın, hemşireye Kimlikte yazıyor. Neden soruyorsunuz? diye çıkıştı. Kimlikte yazdığını biliyorum. Ben sizden duymak istiyorum diye cevap veren ve kimlik detaylarıyla ilgili bilgi alamayan Mukadder Ş, kadının sahtecilik yaptığını anlayarak güvenlik görevlilerinden yardım istedi. İyice panikleyen kadın, kimliğini olay yerinde bırakarak hastaneden kaçarak uzaklaştı.
EDİRNE'DE YAKALANDI, ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR
Dikkati sayesinde Aydında birçok kişiye hastalık bulaşmasının önüne geçen hemşire Mukadder Ş, yaşadığı olayı ve kadının bırakıp gittiği kimliği tutanakla Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'ne teslim etti. Konunun adli makamlara intikal etmesi üzerine Aydın Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü, hayat kadını T.Gnin yakalanması için yurt genelinde çalışma başlattı. Kendisi yerine kan vermeye sağlıklı birini gönderen T.G., polis tarafından Edirnede yakalandı. Olayın ortaya çıkmasının ardından Edirneye geri döndüğü tespit edilen T.G. hakkında sahtecilikten yasal işlem yapıldı. Bulaşıcı Hepatit B virüsünü taşıdığı tespit edilen T.Gnin bu rahatsızlığının yasal olarak çalışmasına engel olmadığı öğrenildi.
82 YILLIK VE 52 YILLIK TÜZÜK YENİ HASTALIKLARI KAPSAMIYOR
Hemşire Mukadder Şi gösterdiği duyarlılıktan ötürü tebrik eden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, şunları söyledi: Bulaşıcı bir hastalığın başkalarına geçmesini engellemiş oldu. Bunun yanında bir usulsüzlüğü ortaya çıkararak örnek bir davranışa imza attı. Genelev kadınlarıyla ilgili uygulama 1593 sayılı 1930 yılında çıkan Umumi Hıfzıssıhha Kanununa göre gerçekleştiriliyor. Bakanlar Kurulu, 1961 yılında bunlarla ve zührevi hastalıkların engellenmesiyle ilgili bir tüzük çıkarmış. Tüzük çerçevesinde bu tür uygulamalar yapılıyor. Yasanın çıkmasının üzerinden 83 yıl, tüzüğün üzerinden de 52 yıl geçmiş. Hepatit B gibi bazı bulaşıcı hastalıklar, o dönem bilinen bulaşıcı hastalıklarla ilgili düzenlemeyi kapsayan kanun ve tüzükte yer almıyor. Onun için bu tip konuların bir halk sağlığı sorununa yol açılmaması bakımından günümüzde bu tüzüğün tekrar düzenlenerek hayata geçirilmesinde fayda var.
ÇALIŞMASI ENGELLENMELİ
Kadınların muayenesinin haftada iki dün düzenli yapılması gerektiğine işaret eden Atay, şöyle konuştu: Genel kadınlar sağlık taraması için kan vermeye yalnız gidiyor. Yaşadığımız olayda ise hastalıklı kadın, hastalığının ortaya çıkmaması için kimliğini başkasına vererek kan vermeye çalışıyor. Olayın ortaya çıkmasını sağlayan duyarlı, uyanık ve işine sadık hemşiremizi tekrar kutluyorum. Durumun iletilmesi halinde bu genel kadının muayenesini yapan arkadaşlarımız, tedavi oluncaya kadar bu kişinin çalışmasını engelleyebilirler.
HEPATİT B NEDİR?
Hepatit B, karaciğer iltihabı anlamına gelen hepatit hastalığının etkeni olan virüslerden bir tanesi. Meydana getirdiği hastalık, çok ağır tablolara neden olabiliyor. Türkiyede her 3 kişiden1inde Hepatit B virüsü ile karşılaşılıyor. Yine her 10 kişiden 1i Hepatit B virüsünü taşımakta ve bulaştırıyor. Hepatit B, doğum, kan yoluyla ve çok sıklıkla yakın temasla bulaşıyor. En önemli ve yaygın bulaşma yolu korumalı da olsa cinsel ilişki olarak biliniyor. Karaciğerlerinde oldukça ağır hasarın ortaya çıktığı bireylerde, yıllar sonra Karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanseri görülebiliyor. Kronik hepatitlilerin yüzde 25i Primer Karaciğer Kanseri ve Siroz nedeniyle ölüyor. Karaciğer kanserleri kanser ölümleri içinde ilk üç sırada yer alıyor.