CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun basın bürosundan yapılan açıklamaya göre HDP'nin açıkladığı seçim beyannamesinde, daha önce CHP tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan 21 kanun teklifinin yer aldığı belirtildi.
HDP'nin eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tarafından açıklanan beyannamesinde, partinin seçmene taahhüt ettiği; "hasta mahkûmların cezaevinden tahliyesi, faili meçhullerde zaman aşımı uygulamasına son verilmesi, geçmişte yaşanan acı ve travmaları hatırlatan yer isimlerinin değiştirilmesi, koruculuğun kaldırılarak koruculara başka alanlarda istihdam sağlanması" gibi vaatlerinin, CHP'nin Kürt sorununun yasal boyutlarının çözümü için verdiği yasa tekliflerinde zaten yer aldığı kaydedildi.
CHP'nin Kürt sorununun çözümünde önemli mesafe katedilmesini sağlayacağı düşünülen bu teklifleri, geçen yasama dönemi içerisinde kanun teklifi olarak önce tek tek TBMM Başkanlığı'na sunduğu, tekliflerin iktidar çoğunluğuyla reddedilmesi ardından, bu kez aynı teklifleri 27 maddelik "Toplumsal Barış ve Demokrasi" paketi adı altına 23 Aralık 2014 tarihinde bir kez daha TBMM gündemine getirdiği de anlatıldı.
Kürt sorununun yanı sıra, HDP seçim beyannamesinde yer alan inanç özgürlüğü ve kadın hakları alanlarına ilişkin vaatlerinin de yine CHP tarafından daha önce kanun teklifi olarak gündeme getirildiği hatırlatıldı.
CHP'nin Kadın Bakanlığı kurulması konusunda Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve 22 milletvekilinin imzasıyla bir yasa teklifi verdiği, Cemevlerine ibadethane statüsü tanınması konusunda hem yasa teklifi sunulduğu, hem de kamuoyuna CHP'nin taahhüdü olarak açıklanan "Herkes İçin İnanç Özgürlüğü" paketinde bu konuya yer verildiği anlatıldı.
Ayrıca HDP seçim beyannamesinde öngörülen yoksul yurttaşlara 10 metreküpe kadar bedava su verilmesi ve belirli oranda elektriğin de ücretsiz kullandırılması düzenlemelerinin de, yine CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun TBMM'ye verdiği kanun tekliflerinde aynen yer aldığı belirtildi. (ANKA)