TOKAT (İHA) - Niksar Belediyesi'nin Türk kültürüne ve Tokat'ın tanıtımına sağladığı katkı ile 1915 yıllarında daha 14-16 yaşlarında cepheye giden vatan evlatlarının memleketine şehit olarak dönmesi sonucu arkalarından yakılan ağıtlar, "Hey onbeşli, onbeşli" ile "Niksar'ın Fidanları" türküleri belgeleri ile toparlanarak roman haline getirildi.
Yaklaşık 20 yıl boyunca derleyip topladığı bilgiler ve araştırmalarını 800 sayfalık romanda toplayan Yazar Emin Ulu, böylesine kapsamlı bir eserin kıymetini ancak alimler ve Türk kültürünün aşıklarının bildiğini söyledi.
Ulu, bu eser ile dünden bugüne Türk milletini bölüp parçalamak isteyen bölücülere, Ermenilere, İngilizlere, Fransızlara belgelerle sunulmuş tarihi bir cevap niteliği taşıdığını belirterek, "Hicri 1314-1315-1316 doğumlu (14-15-16) yaşlarındaki evlatlarımızın, Çanakkale'de, Kafkaslarda, Galiçya'da, Yemen'de ve Arap çöllerinde neler çektiğini ibretimiz bir şekilde dile getiren bu eser, kendi türleri arasında vatanseverlerin severek okuyacakları, ders alacakları ve gelecek kuşaklara aktaracakları olaylar zincirinden meydana gelmiştir. Gencecik çocuklarımızın geride bıraktıkları analarının, bacılarının, kardeşlerinin ve yavuklularının savaş denen cinnetin içinde neler çektiklerini bu eser bir kez daha gözler önüne sermektedir. Büyük savaşlar cephede değil, cephe gerisindedir, düşüncesinin doğruluğunu bu eseri nefes nefese okuduğunuzda daha iyi anlayacağız. Derler ki cephedeki askerlerin verecekleri bir canları vardır, ya cephe gerisindekilerin ? Bu eser, aynı zamanda yarım asırdır Avrupa'nın her yerinde "Ermeni Diasporası" adına Türk milletine yapılan iftiralara, Tokat halkının belgelerle verdiği cevaptır. Yalnız Niksar'ı değil, bütün Tokat'ı hatta bütün ülkeyi, bir başka ifade ile 1. Cihan Savaşı öncesi Osmanlı coğrafyasını ilgilendirmiş olması da eserin titiz bir çalışmayla meydana geldiğinin önemli bir göstergesidir" dedi.
Niksar Belediye Başkanı İdris Şahin ise "On beşliler Gidiyor, ya da Niksar'ın Fidanları adıyla ortaya çıkan bu eserin doksan üç harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Harbiyle başlayan Türk milletini Avrupa'dan, hatta Anadolu'dan atma düşüncesinin fiili olarak uygulamaya konduğu 1. Cihan Harbi'ne, analarının dizinin dibinden kalkarak savaşa katılan gencecik çocuklarımızın bitmek tükenmek bilmeyen acılarının öyküsü olduğunu kaydetti. Şahin, "Bu acı öyküyü belgelerle derleyip toparlayarak büyük bir eser meydana getiren şehrimizin tanıtımında büyük katkısı olan yazarımız Mehmet Emin Ulu'nun kitabını basmakta en ufak bir tereddüt göstermedik. Türk kültürüne ve Tokat'ımıza hayırlı olsun" diye konuştu.