HABER

Hindistan genç mezunlarına iş bulamıyor

Yüksek okul mezunu Hint gençleri iş bulmakta zorlanıyor. Bulabilenler ise aza kanaat getirmek zorunda. Okulların iş dünyasının ihtiyaçlarına göre düzenlenmemesi şikayet konusu.

Yogita Limaye

BBC News, Bangalore

Hindistan, dünyada en çok genç nüfusa sahip ülke ve bir zamanlar, üniversiteden mezun olanlar üst düzey işler bulmayı umardı. Fakat şimdi, iş kurslarına binlerce dolar harcadıktan sonra bile birçoğu, bu çetin ekonomik koşullarda iş beklentilerini karşılayamıyor.

Pavan Shanbhog 2010'da güneydeki Hint kenti Bangalore'de orta seviyedeki bir kolejde işletme kursuna katıldığında, iki yıl içinde itibarlı bir firmada yüksek ücretle çalışabileceğini umuyordu.

Kurstan Mart ayında mezun olurken tek bir iş teklifi bile alamadı.

Sonraki dört ay boyunca sayısız iş görüşmesine gitti ve sonunda küçük bir finans hizmetleri firmasına iş analisti olarak girdi.

"İş bulmak için bu kadar çok bekleyeceğimi hiç ummazdım. Sonunda rolümü sevdiğim bir şey buldum ama ücret konusunda ödün vermek zorunda kaldım" diyor Pavan.

Pavan ve sınıf arkadaşlarına yıllık ortalama 7 bin dolar (12 bin 700 lira) ücret teklif ediliyor ki bu sayı geçen yılki mezunların aldığından yaklaşık yüzde 15 daha az.

Sıcak rekabet

Hint İşletme Enstitüleri (IIM) gibi ülkenin en iyi iş okulllarının birinden mezun olsaydı, Pavan'ın durumu daha farklı olabilirdi.

Oradaki öğrenciler genellikle kurslarını bitirmeden önce işe alınıyor, hatta bazıları birden çok iş teklifiyle karşılaşıyor.

Ülkenin bir numarası olan Ahmedabad'daki IIM okulundan bu yıl mezun olanlara önerilen ortalama yıllık ücret 25 bin dolar.

Bu miktar ülkede çok yüksek bir başlangıç ücreti kabul ediliyor ancak yüksek ekonomik büyüme zamanlarında olduğu gibi her yıl büyük oranda artmıyor.

Bu enstitülere girmek için yoğun bir rekabet olduğunu söylemeye gerek yok.

200 binden fazla öğrenci bu yıl, Hindistan'ın en iyi iş okullarından birine kaydolma hakkı için ortak giriş testinde yer alacak. Ama sadece en üstteki yüzde 2'lik kesim bu şansı elde edebilecek.

Bu yüzden Hindastan genelinde öğrenciler teste hazırlanmak için fazladan dersler alıyor.

Hindistan'da işletme eğitimi 15 ila 28 bin dolara mal oluyor ve öğrencilerin çoğu öğrenci harçlarını ödemek için borç alıyor.

Finansal araştırma ajansı CRISIL'in raporuna göre, öğrencilerin eğitim kalitesi konusundaki bilincinin artması, önümüzdeki birkaç yıl içinde bir dizi iş okulunun kapanmasına yol açabilir.

'İşe yaramaz' öğrenciler

Sanayi dünyasının içindekiler, sorunun işletme enstitüleriyle sınırlı olmadığını söylüyor. Hindistan'daki yüksek öğrenimde, disiplinler arası eğitimin kalitesinin düşük olduğunu ve iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılamadığını savunuyorlar.

"Öğrencilerin tepedeki yüzde 25'i oldukça iyi, sonraki yüzde 25 fena değil ama geriye kalan yüzde 50 işe yaramaz" diyor Hindistan'ın en büyük yazılım firmalarından biri olan Infosys'in eski insan kaynakları şefi Mohandas Pai.

"O çocuklar için üzülüyorum. Ebeveynlerinin harcadığı para için üzülüyorum çünkü bu alt kademe kurumlarda hiçbir şey almıyorlar" diye sürdürüyor sözlerini.

Hindistan'daki bilgi teknolojisi firmalarını temsil eden Nasscom geçen birkaç yılda mezun olan her 4 mühendislik öğrencisinden 3'ünün işsiz olduğunu belirtiyor.

Pai, bunun sebebinin, devlet kontrolündeki müfredatın sanayinin ihtiyaçlarına göre düzenli olarak gözden geçirilmemesi olduğunu söylüyor.

Ona göre, Hindistan'daki en büyük insan kaynakları trajedisi, devlet politikasının yanlışlığı yüzünden yüksek öğrenimde yaşanıyor.

Banglore IIM Direktörü Prof. Pankaj Chandra, öğretmen açığı olduğunu da dile getiriyor: "Hindistan'da öğretmenlik cazip olmaktan çıkarıldı. Profesörlerin maaşları düşük. Akademisyenlere değer verilen bir ekosistem geliştirmeliyiz."

İş dünyası, gidişatı değiştirmek için devreye girmeye başlıyor. Bazı şirketler kendi okullarını kurup, öğretim üyelerini sanayinin en yeni bilgilerini paylaşarak eğitiyor.

Ama birçok kişiye göre, esas büyük adım devletin eğitim sisteminin özgürce işlemesine izin vermesi olmalı. Böylece Hindistan, geniş genç nüfus oranının yararını görebilir.

En Çok Aranan Haberler