HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Histeroskopi nedir, nasıl yapılır?

Recai Pabuccu, rahim içinde patolojik bir durumun olup olmadığını teşhis etmekte kullanılan histeroskopi hakkında bilgiler verdi.

Histeroskopi nedir, nasıl yapılır?

Rahim içindeki patolojik bir durumun teşhis ve tedavisinde kullanılan histeroskopi hakkında bilgiler veren Centrum Tüp Bebek Ankara Direktörü Prof. Dr. Recai Pabuccu, tedavinin içeriğini, hangi durumlarda uygulanabileceğini ve operatif histeroskopiyi anlattı.

Histeroskopinin, vajina ve rahim ağzından histeroskop adı verilen özel bir optik cihaz ile girilen ve rahim içinin görüntülenmesini sağlayan bir yöntem olduğunu söyleyen Centrum Tüp Bebek Ankara Direktörü Prof. Dr. Recai Pabuccu, "Uygulama, genellikle 30 dakika içerisinde lokal ya da genel anestezi altında yapılıyor. Operasyondan önce vajen bölgesi steril hale getirilerek, 3-5 mm kalınlığındaki histeroskop cihazı serviksten (rahim ağzı) içeriye sokuluyor. Rahim içinin daha iyi görüntülenmesini sağlamak için histeroskop kanalından CO2 gazı ya da özel sıvılar verilerek şişiriliyor. Optik kamera sistemi ile rahim içi görüntüsü monitöre aktarılarak, rahim hakkında detaylı bilgi edinilmesi sağlanıyor. Histeroskopi rahim içi herhangi bir patolojik durumun teşhis ve tedavisinde kullanılıyor" dedi.

HİSTEROSKOPI ENDİKASYONLARI NELERDIR?

Histeroskopinin endikasyonlarından söz eden Pabuccu, endikasyonları şu şekilde sıraladı: "Anormal vajinal kanamalar, submuköz miyomların ya da endometrial poliplerin tedavisi, rahim içi araçların (spiral) ya da yabancı cisimlerin çıkarılması, rahim filminde herhangi bir patolojinin saptanması, rahim içi yapışıklık teşhisi ve tedavisi, rahim için septum (perde) tanısı ve tedavi, kapalı tüplerin (tıkalı) tubal kanulasyon ile açma, tekrarlayan düşük vakalarında servikal kanalın ve rahim boşluğunun incelenmesi, tüplerin bağlatılması ve infertilite (kısırlık) vakalarından tedavi öncesi rahim içinin değerlendirilmesi."

OPERATİF HİSTEROSKOPİ NEDİR?

Operatif histeroskopinin genel anestezi altında rahim içi bozuklukların tedavisinde kullanıldığını ifade eden Pabuccu, "Bu uygulama tanısal histeroskopiden daha kapsamlı. Rahim içinde yer alan tüm alanın detaylı bir şekilde incelenmesini ve rezektoskop adı verilen elektro cerrahi sistemi ile mevcut herhangi bir patolojik durumun düzeltilip, çıkarılmasını sağlıyor" diye konuştu.

HANGİ DURUMLARDA OPERATİF HİSTEROSKOPİ TEDAVİSİ YAPILMAKTADIR?

Operatif histeroskopi tedavisinin, polip çıkartma, rahim içi yapışıklık tedavisi, proksimal tubal darlık ya da tıkanıklık (tubal kanülasyon) durumlarında uygulandığını dile getiren Prof. Dr. Recai Pabuccu, "Ayrıca aşırı adet kanamalarında da bu yöntem kullanılabilir. İlaç tedavilerine karşılık vermeyen aşırı kanama durumunu kontrol altına alabilmek için endometrium tabakası çıkartılır. Ancak bu işlem ileride çocuk sahibi olmayı düşünmeyen hastalar için uygulanabilir" diyerek sözlerini noktaladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler