Şeyh Naim Kasım Hizbullah lideri Nasrallah'ın yardımcısı.
Lübnan'daki Hizbullah örgütünün iki numaralı liderleri Şeyh Naim Kasım, Suriye'de altıncı yılına giren savaşın uzamasının, sadece Suriye değil Irak'ın da bölünmesiyle sonuçlanabileceğini söyledi, çözümün ancak Esad tarafından sağlanabileceğini savundu.
Hizbullah lideri Şeyh Nasrallah'ın yardımcısı Kasım, Reuters ajansına verdiği mülakatta, krize çözüm arayan uluslararası aktörlerden ABD'nin, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine odaklandığını ve bu yüzden yeni başkanın görevi devralmasına kadar Suriye'de çözüm konusundaki uluslararası çabalarda bir ilerleme beklemediğini de söyledi.
İran tarafından desteklenen Lübnan Hizbullah'ı, Suriye'de bazı bölgesel güçler ve Batı'nın desteklediği muhalif gruplara karşı Devlet Başkanı Beşar Esad güçlerini destekliyor.
Şeyh Naim Kasım, Hizbullah, İran ve Rusya'nın, "sonuna kadar" Beşar Esad'ın yanında olacağını söyledi.
'**Halep'i almak değil İdlib yolunu kesmek**'
Kasım, Halep'e yönelik olarak aylardır sürdürülen hükümet harekatının amacının kenti ele geçirmekten çok, isyancıların kuzey batıda üslendiği İdlib eyaletiyle, dolayısıyla Türkiye üzerinden gelen lojistik destek ile temasını kesmeyi amaçladığını' söyledi.
Kasım, "Suriye devleti ve müttefiklerinin ana hedefi Halep ile İdlib arasındaki yolu kesmek. Halep'i özgürleştirmek ayrı bir hedef ve bu o kadar çabuk sağlanamayabilir" diye konuştu.
'**Bölünme ihtimali**'
Hizbullah lideri 5 yılı aşkın süredir iç savaşın devam ettiği Suriye ile IŞİD'in geniş toprakların denetimini ele geçirdiği Irak'ın bölünmesi ihtimalinden de söz etti:
"Cephedeki durum, bölgesel ve uluslararası müdahaleler gözönüne alındığında, bu iki ülkenin bölünmesi fikrini dışlayamam. Şu ana kadar Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana güçler bölünme fikrinin önünü kesmeyi başardılar ama bazı ülkelerin hala bu iki ülkeyi ya da ikisinden birini bölünmeye itme ihtimali bizi kaygılandırmalı."
'Çözüm Esad ile olur' Şeyh Kasım Devlet Başkanı Esad'la bulunacak bir çözüm ile Suriye'de muhalefetin de hükümetin de tatmin olabileceği bir şekilde taşların yerlerine geri oturturması ve otoritenin tesisini sağlayabileceğini de savundu.
Suriye'de altıncı yılına giren iç savaş 250 bini aşkın insanın yaşamına malolurken, 7 milyona yakın insan ülke içinde evini terketmesine, 5 milyona yakınının da başka ülkelerde mülteci olmasına yol açtı.