ANKARA (A.A) - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, Tam Gün Yasası ile tıp fakültelerinde asistanların bir hastayla ilgili ilk hazırlığı yaptıktan sonra, değerlendirmeyi hocasıyla birlikte yapacağını belirterek, "Bu sistem olmadığında hoca bir hasta için 20 dakika harcayacakken asistanın hastayı hazırlamasıyla 2 dakikada bakacak. Böylece, hoca daha fazla hastaya bakmış olacak" dedi.
Tosun, bu düzenlemenin halkın ve devletin çıkarlarını koruduğunu söyledi. Tam Gün Yasası hazırlanırken her noktanın tek tek üzerinde durulduğunu ifade eden Tosun, yasa ile öncelikle akademisyenlere kamunun verebileceği tatminkar bir ücret sunulduğunu belirtti.
Tosun, ''Tam Gün Yasası ile hasta hakları açısından hekim seçme özgürlüğünün kısıtlandığı'' iddialarına katılmadığını, aksine hasta yararına bir değişiklik yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Kamuda hekim seçmek istediğinizde o hocanın muayenesi için para vermeniz gerekiyordu. Bu durumda o hekimi devlet finanse etmiş oluyordu. Hem devletin tüm imkanlarını kullandırıyorsunuz, hem de karşılığında ayrı bir para alıyorsunuz. Peki, o parayı veremeyecek durumda olan insanların seçim hakkı ne oluyor? Bizim buradaki en önemli çıkış argümanımız bu. Parası olan insanların hekim seçme hakkını üniversitede yapması gerekmiyor, özel sektörde de yapabilir.''
''Üniversite hastanelerinde hastaların asistan ya da uzman yerine bir öğretim üyesine muayene olmak istemesi halinde sistemin nasıl işleyeceği?'' sorusunu da yanıtlayan Tosun, bu konuda çözümün hastane yönetimi tarafından belirlenebileceğini ifade etti. Tosun, ''Bunu formülize etmek oranın yönetimiyle ilgilidir'' dedi.
Tosun, hastaların genelde asistan ya da uzman yerine öğretim üyesine muayene olmak isteğini belirterek, ''Hasta şunu kabullenecek ki asistanlar uzmanlarla birlikte hastayı hazırlayacak, hedeflerimizden birisi de bu. Zaten asistanın tek başına hastayı değerlendirip sonuçlandırmaya hakkı yok. Hocasına danışacak, hoca ile birlikte değerlendirilecek'' diye konuştu.
Tıp fakültelerine ilişkin eleştirilerden birinin de ''Öğretim üyelerinin sürekli hasta baktığı takdirde araştırma yapmaya vakit bulamayacakları, araştırmaya ağırlık verdiklerinde de hasta bakamayacakları'' yönünde olduğunu dile getiren Tosun, şunları söyledi:
''Asistanların hazırladığı ve hekime sunduğu hastalara bakan hoca aynı zamanda eğitim için de puan alacak. Alacağı ek ödemenin yüzde 25-35'ini eğitimden almış olacak. Bunun dışında o klinikte bakılan hastaların muayenesinden oluşan ortak havuzdan ve ekstra kendi baktıklarından da ücret alacaklar.''
Bu sistemde asistanın uzman hekimin işini kolaylaştırdığını ve hasta ile hekim arasında köprü olduğunu anlatan Tosun, ''Bu sistem olmadığında hoca bir hasta için 20 dakika harcayacakken, asistanın hastayı hazırlamasıyla 2 dakika bakacak. Böylece, o hoca daha fazla hastaya bakmış olacak'' dedi.