HABER

Hong Kong'da binlerce kişi Çin'i protesto etti

Çin'in Hong Kong'da bağımsızlık yanlısı iki vekilin göreve başlamasını engelleme çabasına karşı binlerce kişi sokağa çıktı.

Hong Kong'da binlerce kişi Çin'i protesto etti

Polis, eylemcilerin uyarılara rağmen dağılmadığını açıkladı.

Hong Kong'da polis, Çin'in bağımsızlık yanlısı milletvekillerini engelleme çabasını protesto eden eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.

Pekin yönetimi Hong Kong'daki iki yasayı, bağımsızlık yanlısı milletvekilleri Sixtus Leung ve Yau Wai-ching'in göreve başlamasının mümkün olmadığı şeklinde yorumluyor. Vekiller hakkındaki nihai kararın Pazartesi açıklanması bekleniyor.

Pazar günü sokaklara çıkan eylemciler Çin'i Hong Kong'un iç işlerine karışmakla suçluyor.

Eylemciler, 2014'teki demokrasi yanlısı eylemlerin simgesi olan şemsiyelerle kendilerini spreyden korumaya çalıştı

Ülkedeki pek çok kişi özgürlüklerinin ihlal edildiğini düşünüyor

Hong Kong'daki Çin temsilciliği önünde gerçekleşen eylemde polisle göstericiler arasında arbede yaşandı. Eylemciler polisin biber gazı spreyine karşı şemsiye kullanırken polise şişe atanlar oldu.

Eylemi örgütleyenler gösteriye 10 bin kişinin katıldığını açıklarken polis eylemin en kalabalık anında alanda 8 bin kişi bulunduğunu açıkladı.

İki eylemci polise mukavemet ve kimlik belgelerini göstermeyi reddetme suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Sokaklarda öfke - Helier Cheung, BBC, Hong Kong

Pekin'e karşı yapılan eylemde büyük öfke vardı. Konuştuğum bazı eylemciler Pekin'i "Büyük Birader" gibi davranmak ve hukukun üstünlüğünü çiğnemekle suçluyordu.

Hava karardıktan sonra polisle eylemciler arasında başlayan arbede, son dönemdeki eylemlerde gördüklerimizle aynı şekilde gelişti.

Demokrasi yanlısı gruplar tarafından örgütlenen eylemler gündüz saatlerinde düzenli ve ailelerin katılabileceği bir şekilde gerçekleşiyor. Polisle işbirliği yapan eylemciler trafiğin belli saatlerde akmasına izin veriyor.

Planlanan eylemin sonlanmasının ardından bazı gruplar alanı terk etmeyerek oturma eylemi başlatıyor veya belirlenen yürüyüş rotasından çıkarak polisle çatışmaya başlıyor.

Bu kalıp, Hong Kong siyasetinde yaşanan değişimi de yansıtıyor. Eskiden pek çok kişi barışçıl eylemlerin değişim yaratmak için en iyi yol olduğunu düşünüyordu. Fakat son yıllarda bazı eylemciler, kurallara uymanın hiçbir değişim getirmediğini iddia ederek agresifleşti.

Gerilim, iki vekilin meclisteki yeminleri sırasında "Hong Kong Çin değildir" pankartı açarak "Hong Kong ulusuna" bağlılık yemini etmeleri ile başlamıştı.

Yeminleri kabul edilmeyen vekillere ait dosya Hong Kong'daki yerel bir mahkemede görülürken Çin, nadiren kullanılan bir yasa ile vekillerin göreve başlamasını engelleyeceğini açıklamıştı.

1997'de Birleşik Krallık'tan Çin egemenliğine geçen Hong Kong'daki pek çok kişi, yaşananları Hong Kong'un özerkliğine ve yargı bağımsızlığına aykırı buluyor.

En Çok Aranan Haberler