BURSA (İHA) - Acıbadem Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Levent Erişen, halk arasında pek önemsenmeyen horlama ve uykuda nefes kesilmesi hastalıklarının altında ciddi rahatsızlıkların yatabileceğini söyledi.
Horlama ve uykuda nefes kesilmesi hastalıkları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Erişen, horlamanın hastalık olarak görülmesi için bazı alametleri olduğunu belirterek, "Horlama, uyku sırasında nefes alıp verirken, havanın burun ve gırtlak arasında geçmesi sırasında, küçük dil ve yumuşak damakla birlikte boğaz ve çevresindeki yumuşak dokuların titreşimiyle ortaya çıkan anormal ve gürültülü sestir. Horlama hastalık mıdır diye sorarsak, bu sorunun cevabı hem evet, hem hayırdır. Aslında çoğumuz, en azından normal erişkinlerin yarısı ara sıra horlar. Bu oran yaş ve kiloyla birlikte erkeklerde daha fazla artar. Özellikle çok yorgun olduğumuzda, alkolü fazla kaçırdığımızda, uyku ilacı, kas gevşetici ve alerji ilaçları gibi derin uykuya sebep olan ilaçlar aldığımızda hepimiz horlayabiliriz. Bu tür horlamalar hastalık olarak kabul edilmemelidir. Yine sadece sırtüstü yattığımızda, yani pozisyonla ara sıra ortaya çıkan horlamalar da bu gruba girmektedir" dedi.
Uykuda nefes kesilmesi hastalığı hakkında da açıklamalarda bulunan Erişen, "Basit horlamadan tamamen farklı ve son derece ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıkta da temel mesele horlama olmasına rağmen, diğer bariz yakınmalar, hastanın yatak arkadaşı tarafından görülen uyku sırasında nefes kesilmeleri, uykudan yorgun uyanma ve gün içi yoğun uyuklamadır. Hastalığın belirtileri, çok yüksek sesle horlamak, uyku sırasında sık sık nefes kesilmesi yaşamak, gece yarısı sık sık boğulacakmış gibi uykudan uyanmak hastalığın en belirgin belirtileridir. Uykuda nefes kesilmesi ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Sebebi uykuda nefes kesilmesi demek, o süre için vücudun oksijensiz kalması, kalbin daha zor kan pompalaması ve buna bağlı olarak birçok anormal reaksiyonların gelişmesi demektir. Bu anormal reaksiyonlar her gece birkaç kez olmak üzere aylarca, yıllarca devam ettiğinde, zaman içinde yüksek tansiyona, kalp spazmına, kalp büyümesine ve diğer ciddi kalp-damar-akciğer hastalıklarına sebep olabilir" diye konuştu.
Erişen, uykuda nefes kesilmesinin tedavisinin tıbben zorunlu olduğunun altını çizerek, bazen birçok cerrahi işlemin aynı anda veya aşamalı olarak farklı zamanlarda uygulanması gerektiği gibi, uyurken maske takılması ve ağız içine bazı protezlerin yerleştirilmesi gibi cerrahi dışı yöntemlerin de uygulanabildiğini sözlerine ekledi.