Sinan Onuş
Ankara
13 bin 994 hakim ve savcı, 61 aday arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 10 asıl, 6 yedek üyesini seçmek üzere sandığa gitti.
Seçimlerde hükümet destekli Yargıda Birlik Platformu'nun karşısında Yargıçlar Sendikası ve Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) oluşturduğu ortak liste ile aralarında Fethullah Gülen cemaatine yakın isimlerin de olduğu ‘bağımsız' adaylar yarıştı.
2018 yılına kadar görev yapacak HSYK üyelerini belirleyecek seçimler tüm Türkiye'deki adliyelerde sabah erken saatlerde başladı, TSİ 17.00'de sona erdi.
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş ve Yargıda Birlik Platformu üyelerinin, Ankara Adliyesi'nin C Kapısı önüne konulan sandalyelerde oy vermeye gelen hakim ve savcıları beklemesi ise dikkat çekti.
Kesin olmayan sonuçlar ise Yüksek Seçim Kurul tarafından gece geç saatlerde açıklandı.
Hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu seçimlerde sürpriz yaparak HSYK için 8 üyelik kazanırken ‘bağımsız' adaylar sadece 2 üye seçtirebildi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ seçim sonrası yaptığı açıklamada, "Yargının içindeki tüm farklıların temsil edildiği bir yapı ortaya çıktı. Hakim ve savcılar kazandı, hukuk devleti, bağımsız ve tarafsız bir yargı anlayışı kazandı. Hakim ve savcılarımız, ideolojik bir yargı anlayışına 'hayır' demişlerdir, Hakim ve savcılar demokrasiyi çoğulculuğa sahip çıktılar" dedi.
HSYK el değiştirdi
17 Aralık'taki ‘yolsuzluk ve rüşvet' soruşturması sonrası hükümet, HSYK'nın yapısını değiştirmek için harekete geçmiş ancak başarılı olamamıştı. O tarihten bu yana hükümet ve HSYK sık sık karşı karşıya geliyordu.
Yargıtay ve Danıştay seçimlerinin sonucu sonrası 10 asıl üyenin seçiminin yapılacağı bu seçimler tüm kesimler açısından oldukça kritik hale gelmişti.
‘Paralel yapının yargıya hakim olduğunu” ileri süren hükümet, Yargıtay ve Danıştay'dan gelen üyelikleri kaybedince ileride bir sıkıntı yaşamamak için bu seçimlerde tüm ağırlığını ortaya koydu.
Alınan bu sonuçlarla birlikte hükümet, HSYK'da hem 15 olan toplantı yeter sayısına, hem de 12 olan karar yeter sayısına ulaşmış oldu.
Atama, terfi, soruşturma
HSYK Genel Kurulu toplam 22 asıl üyeden oluşuyor ve yargının atama, terfi, soruşturma ve inceleme kararlarını alan bir kurum olduğu için yargı üzerinde oldukça ağırlığı bulunuyor.
HSYK'nın 22 üyesinin 3'ü Yargıtay'dan, 2'si ise Danıştay'dan seçimle geliyor.
22 üyenin 4'ünü cumhurbaşkanı doğrudan atıyor. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı ise kurulun doğal üyesi sayılıyor. Böylece hükümetin kuruldaki üye sayısı 6'ya ulaşıyor.
Yargı çevreleri, Adalet Akademisi'nin yapısı nedeniyle HSYK'ya göndereceği 1 üyenin de hükümete yakın olacağını iddia ediyor.
HSYK için ilk seçim 23 Eylül'de Yargıtay'da gerçekleşmiş, 13 adayın yarıştığı seçimlerde hükümetin desteklediği adaylar seçilememişti.
29 Eylül'de Danıştay'da gerçekleşen ikinci seçimde de yeni hükümete yakın adaylar HSYK'ya üye gönderememişti.