ANKARA(ANKA)-İktidara geldiğinden bu yana "ek bütçe" uygulamasına tepki gösteren AKP Hükümeti, geçen yıl toplam bin 662 adet ek ödenek çıkararak kendi bütçesini deldi. Maliye Bakanlığı'na 400 milyon YTL yedek ödenek tahsis edilirken, 500 milyon YTL ek ödenekle birlikte idare bütçelerine aktarılan "yedek ödenek" toplam 900 milyon YTL oldu.
Personel giderleri ve sosyal güvenlik kurumlarına ilişkin devlet primi giderleri de toplam bütçe ödeneklerine göre 1 milyar 398 milyon YTL artış gösterdi.
Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim kapsamındaki idareler ve sosyal güvenlik kurumlarına ilişkin 2006 Faaliyet Raporu'nu yayınladı. Maliye Bakanlığı'nca ilk kez hazırlanan Faaliyet Raporu'na göre, 2006 yılı merkezi yönetim bütçesinde, fonksiyonel sınıflandırmaya göre en büyük payı yüzde 41.7 oranla genel kamu hizmetleri aldı. Toplam 72 milyar 614 milyon YTL olan genel kamu hizmetlerinin 46 milyar 260 milyon YTL'si faiz giderlerinden oluştu. Genel kamu hizmetlerini sırasıyla yüzde 14.3 oranla sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetleri ve yüzde 12.4 oranla eğitim hizmetleri izledi.
PRİM GİDERLERİNE EK ÖDENEK
Personel giderleri ve sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri için 2006 yılında 40 milyar 996 milyon YTL ödenek öngörüldü. Ancak ödenek eklemeleri ile birlikte
toplam bütçe ödeneği 41 milyar 489 milyon YTL'ye çıktı.
Yılsonu itibarıyla bu ödeneklerden yapılan toplam bütçe gideri 42 milyar 887 milyon YTL olarak gerçekleşti.
Personel giderleri ve sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri toplam bütçe ödeneklerine göre 1 milyar 398 milyon YTL artış gösterdi.
MAL VE HİZMET ALIMI ARTTI
Geçen yıl mal ve hizmet alımı için 17 milyar 721 milyon YTL ödenek öngörülürken ödenek eklemeleri ile birlikte toplam bütçe ödeneği 24 milyar 714 milyon YTL'ye çıktı. Bu ödeneklerden yapılan bütçe gideri toplam 19 milyar 1 milyon YTL oldu. Toplamda ödenekler aşılmamakla birlikte yeşil kart uygulamasından faydalananların tedavi ve ilaç giderleri başlangıçta öngörülen ödeneklerin üstünde gerçekleşti.
CARİ TRANSFERLER BEKLENENİN ALTINDA
Cari transferler için geçen yıl 49 milyar 108 milyon YTL ödenek öngörülürken ödenek eklemeleri ile birlikte bütçe ödeneği 50.151 milyon YTL oldu. Yılsonu itibarıyla bu ödeneklerden yapılan bütçe gideri de 49 milyar 851 milyon YTL oldu. Cari transferler bütçe ödeneğinin 300 milyon YTL altında gerçekleşti. Gerçekleşme, yılsonu ödenekleri ile uyumlu olmakla birlikte sosyal güvenlik kapsamında yer alanlara sağlanan sağlık imkanlarının genişletilmesi sonucunda, sağlık giderlerinde meydana gelen artış ile emekli maaşlarına yapılan zamlar nedeniyle Sosyal Sigortalar Kurumu'nun finansman ihtiyacı artış gösterdi.
SAVUNMA BAŞLANGIÇ ÖDENEĞİNİN ALTINDA
Genel kamu hizmetleri ile savunma hizmetlerinde yılsonu gerçekleşmeleri başlangıç ödeneklerinin altında kalırken diğer hizmetlerde başlangıç ödeneğinin üzerinde oldu. Bu kapsamda, iskan ve toplum refahı hizmetleri içinde yer alan KÖYDES Projesi için yapılan harcamalar başlangıç ödeneğinin üzerine çıktı. Bu harcamalar eklenen ödeneklerle karşılandı.
GELİR VERGİSİNDE HEDEF AŞILDI
Gelir vergisi tahsilatı hedefi 26 milyar 090 milyon YTL iken yılsonu gerçekleşmesi yüzde 11.1 fazla ile 28 milyar 983 milyon YTL oldu. Kurumlar vergisi tahsilatı hedefi 12 milyar 892 milyon YTL iken yılsonu gerçekleşme tutarı 11.158 milyon YTL olurken, bu tutar hedefin yüzde 13.5 altında gerçekleşti. Kurumlar vergisinde bütçe hedefinin altında olan bu gerçekleşmede, 2006 yılında kurumlar vergisi oranının yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürülmesi etkili oldu. Özel tüketim vergisi tahsilatı ise başlangıç hedefine yakın bir düzeyde, 36 milyar 926 milyon YTL'ye ulaştı. Diğer vergiler tahsilatı ise 17 milyar 206 milyon YTL olan hedefin yüzde 10.9 üzerinde gerçekleşti ve 19 milyar 77 milyon YTL'ye çıktı.
BİN 662 EK ÖDENEK
Geçen yıl kamu idarelerinin ihtiyaçları ve Kamu idarelerinin ihtiyaçları ve bütçe uygulama politikaları çerçevesinde, ilgili kamu idarelerinin bütçelerine bin 662 adet ödenek ekleme işlemi yapıldı.
Maliye Bakanlığı'na 400 milyon YTL yedek ödenek tahsis edildilirken, 500 milyon YTL ek ödenekle birlikte toplam 900 milyon YTL yedek ödenek çeşitli idare bütçelerine aktarıldı.