HABER

Hükümetin çalışma yaşamında 2008 hedefleri

Hükümetin çalışma yaşamında 2008 hedefleri

Ankara (AA)- Hükümetin 2008 Yılı Programı'nda, çalışma yaşamı ve sosyal güvenlik alanında gelecek yıl gerçekleştirilmesi planlanan hedeflere yer verildi.

Programa göre, esneklik ile güvence arasında denge sağlanarak, iş gücü piyasası daha esnek ve hareketli bir yapıya kavuşturulacak. Esneklik uygulamalarının işçi ve işverenler açısından çekici kılınması için, özellikle kısmi süreli çalışma biçiminin uygulanmasını kısıtlayabilecek engeller belirlenecek, bu çalışma biçimi işçiler ve
işverenler açısından talep edilebilir bir yapıya kavuşturulacak. Yeni istihdam imkanlarının geliştirilmesi, düzgün işlerin çoğaltılması, kayıtlı çalışmanın özendirilmesi ve vergi tabanının yaygınlaştırılmasını sağlayacak şekilde, aktüeryal dengeler de gözetilerek, istihdam üzerindeki yüklerin kademeli bir şekilde azaltılmasıyla ilgili
çalışmalar yapılacak.

2821 sayılı Sendikalar Kanunu, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu, AB müktesebatına uyum bakımından gözden geçirilecek. İş gücü piyasasına girişte zorluklarla karşılaşan gençlere, fırsat eşitliği sağlanacak. Bu kapsamda, gençlerin iş gücüne ve istihdama
katılımlarının artırılması amacıyla iş gücü piyasasında deneyim kazanmalarını sağlayıcı programlar geliştirilecek. İş gücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması amacıyla kadınlar için esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılacak.

Çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda ailelere yönelik bilinçlendirme, çalışan çocukların ailelerine mesleki eğitim gibi faaliyetlere devam edilecek. Programa göre, sosyal sigorta sistemi, aktüeryal dengeler gözetilerek çalışan nüfusun tümünü kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak ve sistemde tam otomasyona geçilecek.
5510 sayılı Kanun, Anayasa Mahkemesi iptal kararı çerçevesinde gözden geçirilerek gerekli düzenlemeler yapılacak. Sosyal sigorta sistemi kapsamındaki aktif sigortalı nüfus ve prim tahsilat oranları artırılacak.Kurumların mevzuatları çerçevesinde kayıt dışı istihdam ve yabancı kaçak işçi çalıştırılmasının önlenmesi konusunda birlik sağlanması ve kurumlar arasında iş birliğinin geliştirilmesi suretiyle kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacıyla "Ortak Eylem Protokolü" imzalanacak.

İşçi ücretlerinin bankalar aracılığıyla ödenmesi ve bankalar ile ilgili kamu kurumları arasında, bu ödemelere ilişkin bilgilerin paylaşılması doğrultusunda yasal düzenleme yapılacak. İşçilerin sosyal güvenlik konusunda hak kayıplarının önlenmesi ve kişilerin en kısa ve kolay şekilde ihbar ve şikayetlerini yaparak kısa sürede sonuç alabilmeleri ve denetimlerin zamanında yapılabilmesi amacıyla "Alo Kaçak İşçi Hattı" kurulacak. Kamu İhale Kanunu'nda kayıt dışı istihdamla mücadele amacıyla değişiklik yapılacak.

En Çok Aranan Haberler