HABER

İHKİB heyeti İran'da

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Karaca, "İran, Türk yatırımcının bu ülkede yatırım yapmasını istiyorsa şartları iyileştirmelidir." dedi.

Karaca, İran'ın başkenti Tahran'daki Espinas Otel'de düzenlenen ve iki ülkeden çorap sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarını bir araya getiren toplantılar sırasında, Türkiye'nin sektördeki yerini ve iki ülke arasındaki ticari iş birliği çabalarını AA muhabirine değerlendirdi.

- Türk çorabının dünya pazarındaki yeri

Ekonomi Bakanlığı'nın Uluslararası Rekabeti Geliştirme (URGE) projesi kapsamında Tahran'da pazar araştırması yaptıklarını dile getiren Karaca, "Dünyada Türk çorap sektörü, Çin'den sonra en büyük üretici ve ihracatçı konumundadır. Bugün Avrupa'da her üç kişiden biri Türk çorabı giyiyor." dedi. Sadece İstanbul'da 2 bine yakın çorap fabrikası bulunduğunu belirten Karaca, Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra ABD ve Kanada gibi ülkelerde de genellikle Türk çoraplarının tercih edildiğini söyledi.

Karaca, "Türkiye ve İran hükümetleri arasında ticareti geliştirmek için çabalar var. Tercihli Ticaret Anlaşması devreye giriyor. Fakat Tercihli Ticaret yaptığınızda dahi tekstilde yüzde 30 gümrük uygulanıyor. Bu durum İranlı alıcıyı kayıt dışına zorluyor. Biz resmi yollarla ticaret yapıp, bankadan paramızın gelmesini istiyoruz." açıklamasında bulundu.

- "İran'da yatırım şartları iyileştirilmeli" İran'ın Dünya Ticaret Örgütü'nde yer almaması sebebiyle yaşanan olumsuzluklara değinen Karaca, İran'ın Türk yatırımcılar için güven ortamını artırması gerektiğini dile getirdi. Karaca, "İran ticari ilişkilerde tam olarak dışarıya açık değil. Bankacılık ilgili sorunlar devam ediyor." diye konuştu.Gelişmiş ülkelerde korumacılıkla bir yere gelinemeyeceğinin tecrübe edildiğini aktaran Karaca, İran'ın bazı sektörlerde korumacılık yapmasını anlayışla karşıladıklarını ama gelişmemiş ve ülkesinin ihtiyacının sadece yüzde 5'ine cevap verebildiği çorap sektörü gibi alanlarda korumacı davranmasına bir anlam veremediklerini belirtti.

Özkan Karaca, İran'daki serbest bölgelerde üretim yapan firmaların yurt içine satış yaparken sınır gümrük tarifesine tabi tutulmalarına tepki gösterirken şu ifadeleri kullandı:

"İran'da böyle bir uygulamanın varlığı Türk yatırımcıları serbest bölgelerde yatırım yapmaya karşı ilgisiz hale getiriyor. Dünyada ve Türkiye'de birçok serbest bölge var. Ham maddenin gümrüksüz girdiği, üretilen malın gümrüksüz satıldığı yerlerdir serbest bölge. İran'da yapılacak satış için gümrük alınmasına anlam veremiyoruz. Önümüzdeki günlerde İran'daki serbest bölgelerle ilgili ziyaretler ve birtakım çalışmalar gerçekleştireceğiz. İran, Türk yatırımcının bu ülkede yatırım yapmasını istiyorsa şartları iyileştirmelidir. İranlı bir ortakla bu bölgelerde mal üretip İran'a gümrüksüz mal satabileceksek bu bölgelerde yatırım yapmak istiyoruz."

Türkiye'deki hazır giyim sektörünün önemli kuruluşlardan İHKİB 1986 yılında kuruldu. Yaklaşık 10 bin üyesi bulunan kuruluşun bin civarındaki üyesi çorap sektöründe faaliyet gösteriyor. Türkiye'den İran'a 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 30 artışla 3,6 milyon dolarlık çorap ihracatı gerçekleştirildiği belirtiliyor.

En Çok Aranan Haberler