BURSA (İHA) - Avrupa Birliği'ne girmek için yoğun mücadele veren Türkiye'de, gelişmiş dünyanın en çok önem verdiği fikri ve sınai hakların halen kanun hükmündeki kararnameler ile korunduğuna dikkat çeken Ulusal Patent Birliği (UPB) Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Meclis'in acilen bir patent kanunu çıkartması gerektiğini, fikri ve sınai hakların korunması içinde ihtisas mahkemelerinin kurulmasının şart olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği Uyum Çalışmaları çerçevesinde patent ve fikri hakların korunması ile alakalı imzaladığı 11 anlaşmanın önemli uygulamalarının 2003 yılının ikinci yarısından itibaren yürürlüğe gireceğini anlatan Yamankaradeniz, "6 ay sonra 19 ülkede yapılan patent müracaatları da Türkiye'ye gelmeye başlayacak. Ancak henüz Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı kadrolaşmasını tamamlamadı. 300 kişilik bir kadronun bu konuda hizmet vermesi gerekiyor. Enstitü önümüzdeki günlerde yeni bir komplekse taşınıyor, ancak kadroları yok" dedi.
Türkiye'de halen patent vekillerinin bir birliğinin de bulunmadığını kaydeden UPB Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Marka Patent Vekilleri Birliği kurularak fonksiyonlandırılmalıdır. Bugün nasıl Mali Müşavirler, Yeminli Mali Müşavirlerin birliği var ise aynı birlik Patent Vekilleri içinde gereklidir. Çünkü bugün Avrupa'nın birçok ülkesinde uygulanan marka değerinin bilançolarda reel olarak gösterilmesi, Türkiye'de de gerçekleştirilmelidir. Bugün sadece bilançolarda marka tescili için yapılan harcamalar yer alabiliyor. Oysa o markanın oluşması için yapılan tanıtım harcamaları ve imaj çalışmaları bir değer ifade etmiyor" diye konuştu.
Türkiye'de fikri ve sınai hakların korunması için sadece bir tek ihtisas mahkemesinin İstanbul'da faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Yamankaradeniz, Türkiye'nin taklitçi imajının silinmesi için marka ve patent haklarının çok iyi şekilde korunması gerektiğini, bunun da ihtisas mahkemelerinin çoğaltılmasından geçtiğini sözlerine ekledi.