İSTANBUL (İHA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu akşam, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 31. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan bakanların onuruna bir akşam yemeği verdi.
Ortaköy'deki Feriye Lokantası'nda verilen yemekte bir konuşma yapan Erdoğan, konferansın başarıyla sonuçlanmasını dilerken, "Zira İslam ülkelerinin buna ihtiyacı var" şeklinde konuştu.
Konferansta bugün yapılan ve önümüzdeki 2 günde de devam edecek konuşmaların ve verilen mesajların önemine değinen Erdoğan, İKÖ coğrafyasındaki mevcut sorunlar ve güncel gelişmeler karşısında, örgütün daha duyarlı ve aktif bir tavır alması konusunda sergilenen kararlılıktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan; "Filistin-İsrail ihtilafından Irak'a, Kıbrıs'tan Keşmir'e uzanan birçok sorun hakkında verilen dayanışma mesajları takdire şayandır" dedi.
Başbakan Erdoğan, meselenin bu olumlu iradenin eyleme dönüştürülebilmesinde yattığını, bu bakımdan konferansta kabul edilecek kararların izlenmesinin ve uygulanmasının temininin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Herkesin, daha adaletli bir dünyada, huzur içinde yaşaması için ülkelerinin ve gelecek nesillerin sorumluluğunu taşıdığını belirten Erdoğan, bu nedenle ortak medeniyet literatüründe merkezi bir yeri olan "adalet" kavramına en geniş anlamıyla ve her zamankinden daha güçlü bir iradeyle sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.
Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kaos yerine adalete, barışa ve huzura hizmet etmeliyiz. Ortak davalarımızda sesimizin daha güçlü çıkmasını istiyorsak, kendi aramızdaki birlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi kadar gerekli olan başka bir şey, İslam dünyasının, İslam coğrafyasının ve bu coğrafyada yaşananların doğu değerlendirilip anlaşılabilmesini sağlamaktır. Bunun yolu ise mutlaka diyalog ve karşılıklı etkileşimden geçmektedir."
Başbakan Erdoğan, ABD'de yapılan G-8 Zirvesi'nin ana gündemini Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın oluşturduğunu ve bu zirveden dünyanın önde gelen sanayileşmiş ülkelerinin, bu bölgelerin kalkınması için gerçek bir ortaklık temelinde işbirliği ve yardım mesajı çıktığını söyledi.
Zirveye bölgeye komşu bir ülkenin başbakanı olarak, bölge sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak için katıldığını ifade eden Erdoğan, daha önce çeşitli İKÖ toplantılarında ve diğer bölgesel platformlarda paylaştıkları görüşleri diye getirdiğini söyledi. Erdoğan, ayrıca bu zirvede başta Filistin-İsrail ihtilafı olmak üzere bölgesel sorunların ilerlemenin önündeki temel engellerden birini oluşturduğunu hatırlattığını belirtti.
Bu sorunların adil bir çözüme kavuşturulması için G-8 ülkelerinin daha fazla Erdoğan, çaba sarf etmeleri gerektiğine işaret ettiğini belirten Erdoğan, zirve sonunda yayınlanan siyasi bildiride, Filistin-İsrail uyuşmazlığının adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme kavuşturulması yolundaki güçlü destek taahhüdünü, cesaret verici bir adım olarak gördüğünü söyledi.
Erdoğan, şunları söyledi:
"G-8 ülkelerinin açılımına cevap verip vermemek elbette bölge ülkelerinin takdirindedir. Bizim görüşümüz ise böyle bir yeni ortaklığın kurulabileceği istikametindedir.
Tarihin önemli dönemeçlerinden birinde bulunmaktayız. Bizler bu dönemeçte ülkelerimizi ve halklarımızı daha mutlu, daha müreffeh bir geleceğe taşıyacak aracın sürücü koltuğunda oturmaktayız. Bu dönemeci aracımızı devirmeden aşabilmek için dikkatli ve rasyonel, uzlaşma arayan, geleceğe yatırım yapan ve aynı zamanda inisiyatifin elimizden çıkmasına izin vermeyen bir yaklaşım ve sağlam bir irade sergilememiz gerekiyor"
Yemekte Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Beşir Atalay, İKÖ Genel Sekreteri Abdülvahid Belkeziz, İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi ve Malezya Dışişleri Bakanı Syed Hamid Albar aynı masada oturdu.