BURSA (İHA) - Bursa'nın Orhangazi İlçesi'nde 5 ay önce 21 aylıkken immunglobin serumu zamanında ithal edilemediği için hayatını kaybeden immun hastası Kağan Demirci'nin ikizi Furkan Demirci de yine aynı sıkıntıyla karşı karşıya bulunuyor. Demirci ailesi, haftalardır Bursa'da bulunamayan immunglobin serumu 22 Kasım'da verilmezse, riskli dönemin başlayacağını söyledi.
Orhangazili Demirci ailesi, Bursa'da ecza depolarında bulamadıkları ilacın Sağlık Bakanlığı tarafından aynı kaderi paylaşan 60 hasta bulunan Bursa'ya acilen gönderilmesini bekliyor. Bir çocuğunu kaybeden anne Fatma Demirci, 22 Kasım'da hayatta kalan oğlu Furkan'a immunglobin serumunu verememesi halinde bu çocuğunun da hayatını kaybetmesinden endişelendiğini söyledi.
Bir çocuğunu ilaç bulunmadığı için toprağa veren anne Fatma Demirci, Furkan'ın 22 Kasım günü ilacını mutlaka alması gerektiğini ama ecza depolarında şu ana kadar ilacı bulamadıklarını belirterek, "Kağan'ı kaybettik. Şimdi endişemiz büyük. Furkan da hastalığın pençesinde, yine ilaç yok. Bu sıkıntının çözülmesini istiyoruz. Ben bir evladımı ilaç bulunamamasından kaybettim. Bir diğerini de bu çaresizliğe kurban vermek istemiyorum" dedi.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren immunglobulin adlı serumun ithalinde yaşanan sıkıntı, immun hastalığının pençesinde kıvranan yüzlerce kişinin hayatını büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bıraktı. Türkiye genelinde bini aşkın hasta, en büyük üretici Çin'deki fabrikasında üretimi duran ilaç bulunamazsa, ölümün eşiğine gelecek. Doğuştan bağışıklık sistemini destekleyen immun yetmezliğinin tedavisinde kullanılan ve ithal edilen immunglobulin adlı serumun ikinci kez ortadan kalkması, 5 ay sonra bini aşkın hastayı bir kez daha ölümün eşiğine getirdi.
Bin YTL olan ilaç şu anda 5 bin YTL'ye karaborsaya düşerken, sadece Bursa'da ilaca bağımlı 60 hasta bulunduğunu bildiren Bursa Eczacılar Odası Başkanı Deniz İçer, ilaç sıkıntısının ne zaman sona ereceğini bilmediklerini söyledi. İçer, "Çin bu ilacın en büyük üreticisiydi. Bu ülke bu ilacın üretimini durdurdu. Sebebini bilmiyoruz. İki ihtimalden bahsedildi. Birincisi BM'nin kan ürünü olan ilacın üretimini bulaşıcı hastalık riskiyle durdurduğu, ikinci ihtimal de fabrikadaki bir yangın sonucu üretimin durduğu yönünde. Piyasaya sürülen ilaç miktarı düştüğü için, hastalara yeterince ilaç ulaştırılamıyor. Sağlık Bakanlığı ile sürekli irtibat halindeyiz, sürekli bu ilacı talep ediyoruz. İlaç sıkıntısının her yerde olduğunu söylüyorlar. Az miktarda piyasaya sürülen ilaç, en acil durumdaki hastalara veriliyor. Bütün hastalara ilaç veremiyoruz" diye konuştu.
Sadece Bursa'da 60 hastanın düzenli olarak bu ilacı kullandığını kaydeden İçer, "Türkiye genelinde binin üzerinde bu ilaca bağımlı hasta olduğunu düşünüyoruz. 2 aydır bu ilaç yine piyasada bulunamıyor. Firmayla da irtibat halindeyiz. Sıkıntı Türkiye genelinde. Parti parti gelen ilaç, sadece acil durumdaki hastalara ancak yetiştiriliyor. Bazı Avrupa ülkeleri de bu ilacı üretiyor ama şu an ülkemizde sıkıntı çok büyük" şeklinde konuştu.
Öte yandan bir açıklama yapan Bursa İl Sağlık Müdür Vekili Serhat Yamalı, bu tedaviyi gören hastalara müjdeli haberi verdi. 2 bin 800 kutu immunglobulin isimli ilacın geleceğini söyleyen Yamalı, "Bu ilacı kullanan hastalardan bundan sonra katkı payı alınmayacak. Sağlık Bakanlığı ile Erkim Firması ilacın ithalatı için düğmeye bastı. Türkiye'ye 14 bin gram ilaç gelecek" dedi.