HABER

İlaçlar savunma mekanizmasını zayıflatıyor

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Çelik, hafif geçen bakteriyel hastalıklarda ilaç kullanılmaması gerektiğini belirterek, her hastalıkta ilaç kullanımının vücudun savunma mekanizmasını güçsüz kıldığını söyledi.

İlacın iki tarafı keskin bıçak olduğunu ve hastaya yarar sağlayıcı etkilerinin yanı sıra zararlarının da bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Süleyman Çelik, ilaçların nasıl kullanılması gerektiği konusunda bilgi verdi. İlaçların zarar verici yönlerine yan tesir dendiğini ve yan tesirin ilacına göre değiştiğini kaydeden Çelik, bazı ilaçların zararlı tesirlerinin çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini, bir hekimin hastasına ilaç verirken zararlarını göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı. Hekimin terazinin bir kefesine ilacın hastaya vereceği yararı, diğer kefesine zararı koyması gerektiğini söyleyen Çelik, "Yararlı tarafı ağır basıyorsa vermeli. Aksi halde vermemesi gerekir. İlaç seçimi rasyonel olmalı. Hasta da hekimin yazdığı ilacın dışında ilaç almamalı. Zira; bizim insanlarımız hala hastalığı benzeyen komşusunun kullandığı ilacı alıyor, 'İyileşirim, hastalığımız aynı' diyor, daha da hasta oluyor. Bunun yanı sıra hekimin verdiği ilaç da bilinçli kullanılmalı. Ne fazla, ne eksik alınmalı. Bazı hastalar ilacın prospektüsüne bakıp, yan tesirlerinden korkarak hekimin dediğinden daha az miktarda kullanıyor. Bu doğru değil. Hekim hasta için uygun olan dozu seçmiştir" dedi.

Hastaların hekimlere inanması gerektiğini, verilen ilacı da kullanılması gereken süre kadar almasının doğru olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çelik, antibiyotiklerle ilgili uyarılarda da bulundu. Türkiye'de yıllık kullanılan 5 milyar dolarlık ilacın 1.5 milyar dolarının antibiyotiklere harcandığını açıklayan Çelik, halkın antibiyotik kullanımında da yanlışlıklar yaptığına değindi. Antibiyotik kullanımının Türkiye'de çok yaygın olduğuna işaret eden Çelik, "Türkiye'de en çok satılan ilaçlar antibiyotiklerdir. 10 ilaçtan 7'si antibiyotik. Bu doğru değil. Antibiyotikler gerekliyse kullanılmalıdır. Mesela; grip ve nezle gibi hastalıklar virüs enfeksiyonudur. Buna rağmen bizim insanımız grip ve nezleye karşı antibiyotik kullanıyor. Antibiyotikler virüslerde etkili değildir. Sadece bakterilerin neden olduğu hastalıklarda etkilidir. Virüslerin neden olduğu grip ve nezle gibi hastalıklarda kullanırsak bir yarar sağlayamayız, boşuna ilaç almış oluruz. O zaman zararı var" diye konuştu.

Vatandaşların en ufak bir ağrıda hekimden antibiyotik yazmasını istediğini kaydeden Çelik, "Hekime gitmeyip eczaneden antibiyotik alanlar da var. Bunlar yanlış davranışlar. Ayrıca, hafif geçen bakteriyel hastalıklarda da ilaç kullanmaya gerek yok. Kullanmazsak vücudumuzun savunma mekanizması vücuda girmiş bakterilerle savaşır. Dolayısıyla savaşırken de güçlenir. Ama her hastalıkta gereksiz yere vücuda ilaç verilirse savunma mekanizması güçlenemeyeceği için sık sık hastalıklarla karşı karşıya kalınır" şeklinde konuştu.

İlaçların vücudun düşmanıymış gibi algılanmaması gerektiğini, doğru ve bilinçli kullanıldığında dostu olduğunu vurgulayan Çelik, "İlaç 'zararlıdır' dememek gerekir. Mesela arabamız varsa, her yere arabayla gidersek kilo alırız. Kilo vücut için zararlıdır. Arabamız olmasına rağmen zaman zaman yürümemiz gerekir. Şehir içinde bir ekmek almak için araba kullanılmamalı. İlaç da böyle. Gerekirse alınmalı. Samsun'dan Bafra İlçesi'ne gideceksek araba şart. İlacı da hastalığın önem derecesine göre kullanmalıyız. Sonuçta hafif hasta antibiyotik almasın, bıraksın vücut direncini göstersin. Çünkü aldığımız her ilacın zararı var. Bunu unutmamalıyız" dedi.

En Çok Aranan Haberler